Gå till innehåll

If you could be mine av Sara Farizan

Jag började läsa If you could be mine av Sara Farizan strax innan protesterna i Iran bröt ut för några månader sedan. När nyheten om Jina Masha Aminis död nådde oss här fick boken en helt ny dimension för mig. Den blev mycket verkligare samtidigt som jag förstod mer av vad kvinnorna som protesterar i Iran går igenom varje dag. Skräcken och den totala bristen på frihet.

I Iran lever Sahar och Nasrin. De har varit bästa vänner sedan barnsben. En dag händer det som de båda bävat inför, Nasrin förlovar sig med en man. En förlovning innebär att hon snart kommer flytta hem till honom och bort ur Sahars liv.

Boken hade kunnat handla om just bara det; två tjejer på väg in i vuxenlivet. Men boken har en dimension till. Nasrin och Sahar är nämligen kära, ett hemligt par. Och är det svårt att vara kvinna i Iran så är det direkt livsfarligt att vara homosexuell.

I sin desperation och vilja att få vara med Nasrin letar Sahar efter en lösning. Efter en kväll hos sin kusin tror hon sig kanske ha hittat en. Att vara homosexuell i Iran är lika med döden, men att vara en man född i en kvinnokropp ses som ett misstag som måste rättas till. Och om Sahar vore man skulle hon och Nasrin kunna leva tillsammans, precis såsom de vill leva

Läs mer på vår blogg Bokpärlan

Finns boken på ditt bibliotek?

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se