Har du kunskaper och erfarenheter inom vård och omsorg som du saknar betyg eller intyg på? Då kan det finnas möjlighet att validera din kompetens, det vill säga få din kunskap bekräftad. Här kan du läsa mer om validering.
Du som arbetar, har arbetat eller har kunskaper inom vård och omsorg kan få dina kunskaper och kompetenser validerade. Detta innebär att vi gör en strukturerad bedömning och värdering av dina kunskaper och kompetenser.
En validering inleds med en kartläggning av dina kunskaper och kompetenser, och avslutas med en prövning. Prövning innebär att du genom teoretiska och praktiska prov där du får visa dina kunskaper och kompetenser. Efter prövningen får du betyg i den kurs eller de kurser du gjort prövning i.
Du kan validera och göra prövning i enstaka kurser inom vård- och omsorgsprogrammet eller i programmets alla kurser. Den som har betyg i alla kurser på vård- och omsorgsprogrammet kan arbeta som undersköterska.
Du kan delta i validering och göra prövning samtidigt som du arbetar eller har en annan sysselsättning.
Du kan inte söka studiemedel från csn för validering.
För att kunna antas till validering ska du ha godkänt betyg i:
Du ansöker på samma sätt som till Vård- och omsorgsutbildningen. I ansökningssystemet väljer du "Validering" – "Vård- och omsorg start 220202". Mer information om och länk till ansökan hittar du här.
Vid ansökan ska du skicka med kopia på:
Det är viktigt att du skickar med allt i punktlistan ovanför, annars kan vi inte behandla din ansökan.
Det finns ett begränsat antal platser. Om du inte blir antagen kan du söka till nästa valideringstillfälle.
Om du är skriven i en annan kommun ska du kontakta en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun för ansökan.
När antagningen är klar skickar vi ett mejl till dig där det står om du är antagen eller ej. Från och med antagningsdatumet kan du även logga in, på samma sätt som när du gjorde din ansökan, och se om du är antagen.
Här har du en guide som visar var i ansökningssystemet beskedet står:
Så här hittar du ditt antagningsbesked i ansökningssystemet. Pdf, 1.1 MB. (Pdf, 1.1 MB)
Vi kan hjälpa till med validering inom övriga yrkesområden där vi erbjuder utbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer, kontakta studie- och yrkesvägledarna på Vägledningscenter. Kontaktuppgifter och öppettider för Vägledningscenter hittar du på orebro.se/vagledningscenter.
Komvux, Hagagatan 53
Telefon: 019-21 10 00Telefon: 019-21 10 00
Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30
Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10
Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16
E-post till servicecenter