Byggnadsarbetare - inriktning husbyggnad

Som byggnadsarbetare kan du arbeta med allt från stora byggprojekt till mindre snickerier. Yrket passar dig som är händig och lösningsfokuserad, som gillar att röra på dig och att vara utomhus.

Ansökan öppen

Så här ansöker du. Sista dag då ansökan ska ha kommit till oss är onsdag 3 november. Sista dag att komplettera din inskickade ansökan är onsdag 10 november. För att veta om du är behörig till att söka utbildningen kan du läsa om behörighetskraven här.

Välkommen på informationsträff fredag 29 oktober kl. 11.

På informationsträffen får du veta mer om utbildningen och kan ställa frågor. Du får träffa undervisande lärare och representanter från Yrkesutbildningscenter. Anmäl dig till träffen genom att mejla till lovisa.anell@orebro.se senast den 28 oktober.

Plats: Glasrummet, Campus Risbergska, Hagagatan 53

Vad gör en byggnadsarbetare?

Efter utbildningen kan du arbeta med att bygga nya, bygga om och med att renovera bostäder och lokaler. Det kan vara småhus, flerfamiljshus eller offentliga större lokaler. Byggnadsarbetaren har många olika uppgifter under byggprocessen, från grundläggning till det att bygget är klart med inredning och taktäckning. Att kunna läsa och tyda en ritning är en viktig del av arbetet.

Utbildningen ska ge dig grundläggande kunskaper och färdigheter i den teknik som krävs för att arbeta med nybyggnad, underhåll och reparationer. Du läser motsvarande yrkeskurser som ingår på bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet med inriktning husbyggnad.

Du får lära dig att arbeta med byggnation och anläggning, och får även kunskaper om hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt. Du får även kunskaper om branschens olika yrken och arbetsprocesser.

Utbildningen sker i samarbete med Tullängsgymnasiet i Örebro, och är i deras lokaler på Tullängsgatan 7.

Efter utbildningen krävs det att du arbetar som lärling på ett företag innan du kan erhålla ditt yrkesbevis. Utbildaren ansvarar inte för att hitta ett företag för den studerande att göra sin lärlingsperiod på efter genomgången utbildning.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier, du behöver därför ha tillgång till en bärbar dator.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

24 januari – 16 december 2022. Sommaruppehåll vecka 27–30.
Totalt 43 utbildningsveckor.

Utbildningen startar under förutsättning att den beviljas ekonomiskt stöd och att det är tillräckligt många sökande.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.

Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.

Detta gäller inte elever som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Är du döv eller har en hörselnedsättning och vill läsa en av våra yrkesutbildningar?

Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Vi måste ha din ansökan senast onsdag 3 november. Sista dag att komplettera din inskickade ansökan är onsdagen den 10 november.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Imri Gashi, imri.gashi@orebro.se

Lovisa Anell, utbildningssamordnare