Byggnadsarbetare - inriktning husbyggnad

Som byggnadsarbetare kan du arbeta med allt från stora byggprojekt till mindre snickerier. Yrket passar dig som är händig och lösningsfokuserad, som gillar att röra på dig och att vara utomhus.

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen

När vi har klart med datum för nästa kursstart informerar vi här om när ansökan öppnar.

Vad gör en byggnadsarbetare?

Efter utbildningen kan du arbeta med att bygga nya, bygga om och med att renovera bostäder och lokaler. Det kan vara småhus, flerfamiljshus eller offentliga större lokaler. Byggnadsarbetaren har många olika uppgifter under byggprocessen, från grundläggning till det att bygget är klart med inredning och taktäckning. Att kunna läsa och tyda en ritning är en viktig del av arbetet.

Utbildningen ska ge dig grundläggande kunskaper och färdigheter i den teknik som krävs för att arbeta med nybyggnad, underhåll och reparationer. Du läser motsvarande yrkeskurser som ingår på bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet med inriktning husbyggnad.

Du får lära dig att arbeta med byggnation och anläggning, och får även kunskaper om hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt. Du får även kunskaper om branschens olika yrken och arbetsprocesser.

Utbildningen sker i samarbete med Tullängsgymnasiet i Örebro, och är i deras lokaler på Tullängsgatan 7.

Efter utbildningen krävs det att du arbetar som lärling på ett företag innan du kan erhålla ditt yrkesbevis. Utbildaren ansvarar inte för att hitta ett företag för den studerande att göra sin lärlingsperiod på efter genomgången utbildning.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

25 januari–17 december 2021. Sommaruppehåll vecka 27–28.
Totalt 45 utbildningsveckor.

Utbildningen startar under förutsättning att den beviljas ekonomiskt stöd och att det är tillräckligt många sökande.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet för utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Här fyller du i en digital blankett för ansökan till Yrkesutbildning. (pdf, 172 kB) Spara ifylld blankett på din dator och bifoga den i ett mejl till vagledningscenter@orebro.se. Om du inte har möjlighet att mejla blanketten kontakta Vägledningscenter, så skickar vi blanketten med post till dig.

Tillsammans med din ansökan ska du bifoga en kopia på ditt grundskole- och/eller gymnasiebetyg.

Om du inte är folkbokförd i Örebro ska du lämna ansökningsblanketten till din hemkommun.

Vi måste ha din ansökan senast den 17 november. Tänk på att det tar några dagar för posten att komma fram. Skicka därför ansökan i god tid.

Tänk på det här när du fyller i ansökningsblanketten

• Det är viktigt att du fyller i all information vid kryssrutorna i blanketten.
  • Var noga med att svara på alla frågor som gäller din nuvarande och/eller tidigare sysselsättning, och din studiebakgrund.

Om du är osäker på hur blanketten ska fyllas i, kontakta studie- och yrkesvägledare på Vägledningscenter.

Tänk på det här när du fyller i ansökningsblanketten

• Det är viktigt att du fyller i all information vid kryssrutorna i blanketten.
  • Glöm inte att fylla i vilken inriktning du söker.

Om du har skyddade personuppgifter

Om du vill ansöka och har skyddad identitet ska du kontakta studie- och yrkesvägledare Kerstin Bergh, kerstin.bergh@orebro.se eller Annika Arnesson Gyld, annika.arnesson.gyld@orebro.se.

Så fungerar antagningen

Alla som söker till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. En behörig sökande som har svag ställning på arbetsmarknaden och kort tidigare utbildning har företräde till utbildningen.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart är det ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 45 veckor
Poäng: 1 400

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Anders Gustavsson, anders.gustavsson@orebro.se