Distributionselektriker

Att jobba som distributionselektriker passar dig som vill ha ett fritt, fysiskt utomhusarbete, där du får möjlighet till att lösa tekniska problem för att säkerställa elektricitet till fastigheter, parker, vägar med mera.

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen

När vi har klart med datum för nästa kursstart informerar vi här om när ansökan öppnar.

Vad gör en distributionselektriker?

Som distributionselektriker arbetar du med lokalnät, låg- och högspänning 0,4–20kV, det så kallade distributionsnäten i städer och på landsbygd. Du arbetar med nybyggnation, underhåll och reparation av både luftledning och jordkabel med tillhörande ställverk och transformatorstationer. Ditt uppdrag är att säkra elförsörjningen till fastigheter, industrier, sjukhus, jordbruk och kommunala anläggningar.

Eftersom en del av ditt arbete kan vara att arbeta med luftledningar, antingen från en skylift eller genom att klättra i stolpar, är det viktigt att du känner dig bekväm med att arbeta på hög höjd. I arbetet ingår ofta beredskap och du kan även komma att kallas ut vid höststormar och andra typer av storstörningar på elnätet för att återställa elförsörjningen till drabbade områden.

Arbetsgivare inom branschen kan komma att kräva utdrag ur polisens belastningsregister.

Utbildningen sker i samarbete med Åsbro kursgård.

Den första halvan av utbildningen (november-juni) sker i NERCIAS lokaler i Örebro för de programgemensamma kurserna. Inriktningskurserna genomförs därefter (juni-december) på Åsbro Kursgård som ligger strax söder om Hallsberg.

Utbildningen till distributionselektriker är en praktisk utbildning med teoretiska inslag. Efter avslutad utbildning ska du ha kunskap om risker, säkerhetsarbete och elsäkerhet. Du ska kunna hantera den utrustning som yrket kräver och utföra olika uppgifter på ett distributionsnät: ny- och ombyggnadsarbeten samt underhåll och skötsel av distributionsnät, med tillhörande ställverk och transformatorstationer. Efter utbildningen kan du anställas som distributionselektriker/linjemontör.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material.

16 november 2020–17 december 2021.

Sommaruppehåll vecka 27–29.
Utbildningstiden är 54 veckor.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet för utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Här fyller du i en digital blankett för ansökan till Yrkesutbildning. (pdf, 172 kB) Spara ifylld blankett på din dator och bifoga den i ett mejl till vagledningscenter@orebro.se. Om du inte har möjlighet att mejla blanketten kontakta Vägledningscenter, så skickar vi blanketten med post till dig.

Tillsammans med din ansökan ska du bifoga en kopia på ditt grundskole- och/eller gymnasiebetyg.

Om du inte är folkbokförd i Örebro ska du lämna ansökningsblanketten till din hemkommun.

Vi måste ha din ansökan omgående.

Så här fyller du i ansökningsblanketten

Det är viktigt att ansökningsblanketten blir ifylld på rätt sätt. Läs denna instruktion för hur blanketten ska fyllas i. (pdf, 164 kB)

Om du, efter att ha läst instruktionen, ändå är osäker på hur blanketten ska fyllas i, kontakta studie- och yrkesvägledare på Vägledningscenter.

Om du har skyddade personuppgifter

Om du vill ansöka och har skyddad identitet ska du kontakta studie- och yrkesvägledare Kerstin Bergh, kerstin.bergh@orebro.se eller Annika Arnesson Gyld, annika.arnesson.gyld@orebro.se.

Så fungerar antagningen

Alla som söker till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför varje kurs är det ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier. Då ska du uppge studietid och omfatt­ning, det vill säga antal poäng.

Studietid: 54 veckor
Poäng: 1500

Generella frågor om utbildningen

Kontakta Mikael Carlsén, mikael.carlsen@asbro.se.

Kontakta Henrik Frih, utbildningssamordnare
henrik.frih@orebro.se, 019-21 38 50