Distributionselektriker

Att jobba som distributionselektriker passar dig som vill ha ett fritt, fysiskt utomhusarbete, där du får möjlighet till att lösa tekniska problem för att säkerställa elektricitet till bland annat fastigheter, parker och vägar.

Ansökan öppen

Så här ansöker du. Sista dag då ansökan ska ha kommit till oss är onsdag 11 augusti. För att veta om du är behörig till att söka utbildningen kan du läsa om behörighetskraven här.

Vad gör en distributionselektriker?

Som distributionselektriker arbetar du med lokalnät, låg- och högspänning 0,4–20kV, de så kallade distributionsnäten i städer och på landsbygd. Du arbetar med nybyggnation, underhåll och reparation av både luftledning och jordkabel med tillhörande ställverk och transformatorstationer. Ditt uppdrag är att säkra elförsörjningen till fastigheter, industrier, sjukhus, jordbruk och kommunala anläggningar.

Eftersom en del av ditt arbete kan vara att arbeta med luftledningar, antingen från en skylift eller genom att klättra i stolpar, är det viktigt att du känner dig bekväm med att arbeta på hög höjd. I arbetet ingår ofta beredskap och du kan även komma att kallas ut vid höststormar och andra typer av storstörningar på elnätet för att återställa elförsörjningen till drabbade områden.

Arbetsgivare inom branschen kan komma att kräva utdrag ur polisens belastningsregister.

Utbildningen sker i samarbete med Åsbro kursgård.

Den första halvan av utbildningen (oktober-april) sker i NERCIAS lokaler i Örebro för de programgemensamma kurserna. Inriktningskurserna genomförs därefter (april-november) på Åsbro Kursgård som ligger strax söder om Hallsberg.

Utbildningen till distributionselektriker är en praktisk utbildning med teoretiska inslag. Efter avslutad utbildning ska du ha kunskap om risker, säkerhetsarbete och elsäkerhet. I slutet av utbildingen ska du bland annat genomföra ett yrkesprov, där ESA (branschens elsäkerhetsanvisningar) är en del av provet. Du ska kunna hantera den utrustning som yrket kräver och utföra olika uppgifter på ett distributionsnät: ny- och ombyggnadsarbeten samt underhåll och skötsel av distributionsnät, med tillhörande ställverk och transformatorstationer. Efter utbildningen kan du anställas som distributionselektriker/linjemontör.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

En distributionselektriker som arbetar med service och underhåll behöver ofta köra en servicebil med de verktyg och delar som behövs för att utföra arbetet. Därför är det en fördel om du har körkort. Åsbro kursgård, där delar av utbildningen är, ligger långt från allmän kollektivtrafik. Det är därför även bra om du har tillgång till bil, för att ta dig till skolan.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material.

11 oktober 2021–4 november 2022.

Sommaruppehåll vecka 27–28.
Utbildningstiden är 54 veckor.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.

Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.

Detta gäller inte elever som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Vi måste ha din ansökan senast onsdag 11 augusti. Tänk på att det tar några dagar innan ansökan kommer fram för dig som inte är folkbokförd i Örebro kommun. Skicka därför ansökan i god tid innan sista ansökningsdatum.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 54 veckor
Poäng: 1500

Generella frågor om utbildningen

Kontakta Mikael Carlsén, mikael.carlsen@asbro.se.

Kontakta Henrik Frih, utbildningssamordnare
henrik.frih@orebro.se, 019-21 38 50