CNC-operatör

Som CNC-operatör arbetar du med skärande bearbetning, borrning, svarvning, fräsning och slipning av olika verkstadsprodukter i CNC-styrda maskiner. Du kan också göra arbetsuppgifter manuellt. Arbetet som CNC-operatör kan vara varierat och också innebära att du jobbar med mätning, packning, emballering och montagearbete.

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen

När vi har klart med datum för nästa kursstart informerar vi här om när ansökan öppnar.

På utbildningen får du lära dig att använda verktyg och utrustning som används i industrin.

• Du får lära dig hur du hanterar och bearbetar olika material i maskiner, med mycket hög noggrannhet.
  • Du får kunskap i att programmera och hantera svarv- och fräsmaskiner.
  • Du får kunskaper i att läsa och tyda ritningar, skapa en teknisk ritning digitalt och att manuellt hantera olika typer av maskiner.

I utbildningen har du även möjlighet att få truckkort efter godkänt teori- och praktiskt prov.

Utbildningen sker i samarbete med Tullängsgymnasiet. Större delen av utbildningen är i deras lokaler på Tullängsgatan 7.

Vi önskar att sökande till utbildningen ska delta på rundvandring och information på plats vid utbildningslokalerna. Du som vill söka till utbildningen bokar ett besök genom att mejla till jan.gustavsson@orebro.se.

Minst 15 procent av utbildningen gör du på en arbetsplats med handledare, i så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Arbetsplatsen där du ska göra din APL kan ligga i en annan kommun i länet. Det är därför en fördel om du har körkort och tillgång till bil.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier. Du behöver därför ha vana av att använda dig av dator.

Utbildningen kostar inget men du behöver själv betala skyddsskor.

30 augusti 2021–17 juni 2022, 42 utbildningsveckor.

För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.

Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.

Detta gäller inte elever som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Är du döv eller har en hörselnedsättning och vill läsa en av våra yrkesutbildningar?

Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Kort ansökningstid. Lämna in ansökan omgående.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 42 veckor
Poäng: 1 050

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Kontakta Gustav Axmon, rektor Tullängsgymnasiet