Hållbar modedesign

Det här är en utbildning för dig som vill arbeta inom textil- och modebranschen. På utbildningen kommer du bland annat att få träna på sömnadstekniker, mönsterkonstruktion och design. Du kommer även få kunskaper i hur man kan arbeta mer hållbart inom branschen.

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen

När vi har klart med datum för nästa kursstart informerar vi här om när ansökan öppnar.

Det här är en utbildning som passar dig som är kreativ och intresserad av sömnad, mode och design.

Modebranschen står inför stora förändringar. För att kunna bromsa den stora negativa påverkan på miljön som branschen har i dag, krävs nytänkanden hos oss alla som arbetar inom textil och mode på olika sätt. Vi behöver utveckla nya idéer och hitta nya tekniker för hur vi kan arbeta på ett mer hållbart sätt. Du som går den här utbildningen kommer att behövas på arbetsmarknaden, och kommer att kunna vara en del i branschens förändring.

Utbildningen sker i samarbete med Virginska gymnasiet och den största delen av undervisningen är i deras lokaler på Fabriksgatan 52.

Det här får du lära dig på utbildningen

På utbildningen försöker vi hitta nya sätt att tänka inom design, material, mode och hantverk. Du kommer att få lära dig designprocessen från idé till färdig produkt genom att designa och sy kläder, konstruera mönster samt storleksanpassa kläder. Du kommer även få kunskaper i materialkännedom och hur du kan laga och designa om kläder (Re-designa). Du kommer också att lära dig mer om digitala tekniker för inspiration och dokumentation.

Det här kan du göra efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta i butik med till exempel sälj- och inköpsjobb, arbeta med ändringssömnad, egen ateljésömnad eller arbeta som assistent till designers eller designtekniker.

Du har också möjlighet att söka vidare till högre studier inom textil och mode om du har den behörighet som krävs för den högre utbildningen. Exempel på högre studier är utbildningar på Borås Textilhögskola och olika yrkeshögskolor. Vilka behörigheter som krävs skiljer sig från utbildning till utbildning. Vill du veta mer, kontakta studie- och yrkesvägledarna vid Vägledningscenter.

Studierna bedrivs på heltid och på dagtid. I utbild­ningen varvas praktiska övningar i skolans ateljé med teoretiska genomgångar. I slutet av utbildningen har du möjlighet att medverka i en fashionshow där du visar upp det du skapat för en allmän publik.

Vi försöker att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att deltagarna själva tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbildningen.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier. Egen symaskin är önskvärt.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material.

30 augusti 2021–3 juni 2022, 40 utbildningsveckor.

För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.

Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.

Detta gäller inte elever som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Är du döv eller har en hörselnedsättning och vill läsa en av våra yrkesutbildningar?

Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Kort ansökningstid. Lämna in ansökan omgående.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 40 veckor
Poäng: 1 300

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Kontakta Lena Åman, lärare