Drömmer du om att få jobba kreativt, ta vara på hållbara råvaror och att vara eftertraktad på arbetsmarknaden? Arbetet som kock är flexibelt och kreativt. Råvaror ska väljas ut, smaker ska kombineras och maten ska presenteras på ett tilltalande sätt. Det är viktigt att vara medveten om framtidens livsmedel och härodlade råvaror, samtidigt som du bör trivas i ett högt tempo i köket. Som kock är det viktigt att vara nyfiken och engagerad i hela processen; från jord till bord.

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen

När vi har klart med datum för nästa kursstart informerar vi här om när ansökan öppnar.

Hos oss utbildar du dig för att arbeta som kock. Du får lära dig att hantera råvaror, att laga både husmanskost och att experimentera med olika smakkombinationer. Dessutom får du kunskaper i att ta vara på naturens resurser och att vara kreativ i köket. Som kock krävs stor flexibilitet, engagemang och nyfikenhet för att uppnå det bästa för såväl gästen som klimatet.

Hösten 2022 startas ett samarbete med Trädgårdsutbildningen för att ta vara på härodlade råvaror som odlas i vår trädgård. Du får vara med i processen från jord till bord och lära dig om framtidens livsmedel.

Utbildningen sker i samarbete med Virginska gymnasiet och är i deras lokaler på Fabriksgatan 52.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen kostar inget men du behöver själv betala för kurslitteratur.

29 augusti 2022 – 2 juni 2023, totalt 40 utbildningsveckor.

För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Kurs och poäng

Poäng

Hygien

Livsmedels- och näringskunskap 1

Matlagning 1

Matlagning 2

Matlagning 3

Matlagning 4

Service och bemötande 1

Specialkoster

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.

Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.

Detta gäller inte elever som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Är du döv eller har en hörselnedsättning och vill läsa en av våra yrkesutbildningar?

Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Kort ansökningstid. Lämna in ansökan omgående.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Frågor om utbildningen

Jörgen Lind, jorgen.lind@orebro.se

Frågor om yrkesvuxutbildningar eller om du är i behov av stöd i undervisningen

Lovisa Anell, utbildningssamordnare
lovisa.anell@orebro.se, 019-21 33 36

Blå EU-flagga till vänster och under en vit ruta med blå text: Finansieras av Europeiska unionen.

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16