Lokalvårdare

Att arbeta som lokalvårdare innebär ofta ett varierat arbete eftersom uppgifterna kan skilja sig åt beroende på arbetsplats. Det kan exempelvis handla om att städa kontor, affärer eller trapphus och tvättstugor i hyreshus. Du behöver vara flexibel, engagerad och ansvarsfull för att fungera i arbetet.

Ansökan öppen

Nu finns möjlighet att lämna in en sen ansökan till utbildningen som startar 20 september. Antagning sker i den ordning komplett ansökan inkommer. Om du inte erbjuds en plats får du en reservplacering. Du har då möjlighet att bli antagen till utbildningen om någon som redan är antagen tackar nej till sin plats.

Så här ansöker du. Lämna in ansökan omgående.

För att veta om du är behörig till att söka utbildningen kan du läsa om behörighetskraven här.

Om yrket

Lokalvårdare arbetar för det mesta dagtid, men även tidiga morgnar, sena kvällar samt arbete under helger kan förekomma. Arbetet som lokalvårdare innebär att du ska hantera olika maskiner och arbetsredskap. Du måste därför kunna vara fysiskt aktiv.

För att kunna söka jobb som lokalvårdare är det viktigt att kunna prata, förstå, läsa och skriva på svenska. Denna utbildning kombinerar därför kurser i svenska med de praktiska och teoretiska kurser du behöver för att kunna arbeta som lokalvårdare.

Under utbildningen lär du dig vad som krävs för att bli en effektiv lokalvårdare. Arbetet som lokalvårdare är ett viktigt arbete och du måste förstå produkters inverkan på miljön. Du får också lära dig om hur produkter och verktyg ska användas i jobbet. I ett fysiskt arbete är det dessutom viktigt att ha kunskap om hur du ska arbeta för att inte skada dig.

Denna utbildning kombinerar kurser i svenska med de praktiska och teoretiska kurser du behöver för att kunna arbeta som lokalvårdare.

Som en del av utbildningen ingår möjligheten att arbeta för och göra prov för att få ett yrkesbevis, SRY. Detta är ett led i att säkerhetsställa att utbildningen levererar framtida attraktiva medarbetare.

Utbildningen bedrivs mestadels på Campus Risbergska, men viss undervisning kommer även att ske i lokaler på TS-lokalvård som är beläget i centrala Örebro.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas individuella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbildningen.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier. Du behöver därför ha tillgång till en dator.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

20 september 2021 – 20 maj 2022, totalt 35 utbildningsveckor

För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.

Kurser som ingår, 700 poäng

Läs mer om kurserna på Skolverkets hemsida.

Poäng

Ergonomi

Orienteringskurs arbetsliv och arbetsmarknad

200 p

Orienteringskurs lokalvård (studietekniska färdigheter)

Orienteringskurs yrkessvenska

Service och bemötande 1

Städservice

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du ska ha kunskaper motsvarande:

• svenska/svenska som andraspråk, delkurs 2 på grundläggande nivå.

Är du döv eller har en hörselnedsättning och vill läsa en av våra yrkesutbildningar?

Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Kort ansökningstid. Lämna in ansökan omgående.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 35 veckor
Poäng: 700

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Kontakta Margaretha Eriksson, lärare