Servicetekniker

Att jobba som servicetekniker betyder att du arbetar med service och reparationer av olika maskiner. Du utför felsökningar, analyser och levererar lösningsförslag till kunden. I dina leveranser har du stort fokus på att kunden skall bli nöjd.

Ansökan öppen

Nu finns möjlighet att lämna in en sen ansökan till utbildningen som startar 11 oktober. Ansökningarna behandlas löpande. Om du inte erbjuds en plats får du en reservplacering. Du har då möjlighet att bli antagen till utbildningen om någon som redan är antagen tackar nej till sin plats. För att veta om du är behörig kan du läsa om behörighetskraven här.

Så här ansöker du. Lämna in ansökan omgående.

Välkommen på informationsträff tisdag 21 september kl. 14.

På informationsträffen får du veta mer om utbildningen och kan ställa frågor. Du får träffa undervisande lärare samt representanter från branschen som berättar om framtida yrkesmöjligheter. Anmäl dig genom att mejla till henrik.frih@orebro.se, senast den 20 september.

Plats: Nercia, Grusgropsvägen 2, Örebro

Vad gör en servicetekniker?

En servicetekniker kan arbeta på många olika arbetsplatser och arbetsuppgifterna kan variera ganska mycket.

Med denna utbildning kan du arbeta inom industrin på t.ex. en underhållsavdelning, elverkstad eller en instrumentverkstad. Du kan även arbeta på företag som servar och reparerar maskiner och utrustning för exempelvis industrier av olika slag. Service och underhåll av robotar, avancerad processutrustning samt installationer av dessa kan förekomma. Arbetet kräver att man har goda kunskaper i de olika utrustningar och system som förekommer i såväl den tillverkande industrin som i processindustrin.

Nytt inför höstens start är att vi har ett samarbete med hissbranschen. Genom detta samarbete kommer utbildningen, till viss del, vara riktad mot hissbranschen. Utbildningen ger även en god och bred grund och möjlighet till arbete inom andra områden inom serviceteknik.

Utbildningen sker i samarbete med Nercia.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

11 oktober 2021–4 november 2022.
Sommaruppehåll vecka 27–28.
Utbildningstiden är 54 veckor.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.

Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.

Detta gäller inte elever som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Är du döv eller har en hörselnedsättning och vill läsa en av våra yrkesutbildningar?

Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Kort ansökningstid. Lämna in ansökan omgående.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 54 veckor
Poäng: 1 500