Arbete inom trädgård handlar om att skapa gröna miljöer för människor att vistas i. Gillar du att vara utomhus? Då är trädgårdsyrket något för dig! Att sätta spaden i jorden, arbeta med hela kroppen och direkt se ett färdigt resultat i en plantering är bara en av alla saker du kommer få uppleva som trädgårdsarbetare. Är trädgård något du alltid drömt om? Ta chansen till ditt nästa drömyrke!
Du kan ansöka om en reservplats till utbildningen. Som reserv har du möjlighet att bli antagen till utbildningen om någon som redan är antagen tackar nej till sin plats. Kompletta ansökningar reservplaceras i den ordning de kommer in till oss. För att veta om du är behörig till att söka utbildningen kan du läsa om behörighetskraven här.
Utbildningen bedrivs i de inspirerande miljöerna Stadsträdgården, Karlslunds kulturreservat, trädgård och park i Örebro. Teoretiska delar är förlagd till Campus Risbergska.
Utbildningen ger dig bred kunskap och praktiska färdigheter i att sköta hållbara utemiljöer i parker, kyrkogårdar eller på bostadsgårdar. Du får kunskaper om beskärning av buskar och träd. Du får även lära dig att känna igen en stor del växter och att sköta olika planteringar.
Dessutom lär du dig att hantera olika maskiner som används i yrket och du får även möjlighet att efter godkänt teori- och praktiskt prov få ett röjsågskörkort.
En nyhet är att trädgårdsutbildningen kommer att inleda ett samarbete med kockutbildningen. En del av det vi odlar kan tas tillvara på inom kockutbildningen, vi skapar ett mervärde och bidrar genom det närodlade till klimatsmarta måltider.
För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt och öka dina möjligheter att få jobb inom trädgård efter utbildningen, är det bra om du har körkort.
Studierna bedrivs på heltid och på dagtid. Det innebär att du förväntas närvara vid undervisningen på skolan. Vi varvar teoretiska genomgångar med praktiska övningar, och studierna bedrivs både i grupp och enskilt.
Minst 15 procent av utbildningen gör du på en arbetsplats med handledare, i så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL).
Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas individuella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbildningen.
Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.
Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur, arbetskläder och skyddsskor.
8 augusti 2022–12 maj 2023. Utbildningstiden är 40 veckor.
För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.
Länkarna går till Skolverkets webbplats.
För att få gå utbildningen måste du uppfylla kraven som gäller för alla yrkesutbildningar på gymnasienivå. Här kan du läsa vilka dessa krav är.
Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:
Du måste kunna styrka dina kunskaper genom betyg, intyg eller testresultat.
Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.
Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.
Detta gäller inte elever som har något av följande:
Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.
Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.
Kort ansökningsperiod. Lämna in ansökan omgående.
Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.
Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.
Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.
Vid avhopp i början av utbildningen kan du som är reserv få en plats.
Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier. Vid ansökan ska du uppge studietid och omfattning, det vill säga antal poäng.
Studietid: 40 veckor
Antal poäng: 1 100
Kontakta Mikael Magnusson eller Anna-Karin Helgesson, lärare
mikael.magnusson@orebro.se
anna-karin.helgesson@orebro.se
Kontakta Henrik Frih, utbildningssamordnare
henrik.frih@orebro.se, 019-21 38 50
Komvux, Hagagatan 53
Telefon: 019-21 10 00Telefon: 019-21 10 00
Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30
Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10
Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16
E-post till servicecenter