Trädgård

Arbete inom trädgård handlar om att skapa gröna miljöer för människor att vistas i. Gillar du att vara utomhus? Då är trädgårdsyrket något för dig! Att sätta spaden i jorden, arbeta med hela kroppen och direkt se ett färdigt resultat i en plantering är bara en av alla saker du kommer få uppleva som trädgårdsarbetare. Är trädgård något du alltid drömt om? Ta chansen till ditt nästa drömyrke!

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen

När vi har klart med datum för nästa kursstart informerar vi här om när ansökan öppnar.

Nytt för i år är att vi kommer bedriva utbildningen i Stadsträdgården i Örebro. Förutom denna inspirerande miljö kommer även Karlslunds kulturreservat, trädgård och park ingå i utvalda utbildningsdelar. En del teori kommer att vara förlagd till Campus Risbergska.

Utbildningen ger dig bred kunskap och praktiska färdigheter i att sköta hållbara utemiljöer i parker, kyrkogårdar eller på bostadsgårdar. Du får kunskaper om beskärning av buskar och träd. Du får även lära dig att känna igen en stor del växter och att sköta olika planteringar.

Dessutom lär du dig att hantera olika maskiner som används i yrket och du får även möjlighet att efter godkänt teori- och praktiskt prov få ett röjsågskörkort.

För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt och öka dina möjligheter att få jobb inom trädgård efter utbildningen, är det bra om du har körkort.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur, arbetskläder och skyddsskor.

9 augusti 2021–13 maj 2022, 40 utbildningsveckor.

För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.

Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.

Detta gäller inte elever som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Är du döv eller har en hörselnedsättning och vill läsa en av våra yrkesutbildningar?

Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Kort ansökningstid. Lämna in ansökan omgående.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 40 veckor
Antal poäng: 1 100

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Kontakta Mikael Magnusson eller Anna-Karin Helgesson, lärare