Installationselektriker - inriktning förnyelsebar energi

Att jobba som elektriker betyder att du har ett varierat och rörligt yrke. En installationselektriker är den som drar ledningar i bostäder, kontor, köpcentra och andra byggnader.

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen

När vi har klart med datum för nästa kursstart informerar vi här om när ansökan öppnar.

Vad gör en installationselektriker?

En installationselektriker är den som drar ledningar i nya bostäder, kontor, köpcentra och annan nybyggnation. Men arbetet kan också gälla ombyggnation och renoveringar av befintliga hus.

Att montera elcentral och kabelstegar hör till vanliga arbetsuppgifter, och när ett nybygge nästan är klart så är det elektrikern som monterar strömbrytare och vägguttag samt belysning. En elektriker kan också dra fram ström till fläktar och värmeanläggningar, och ansluta både kylskåp och spisar. En viktig del i arbetet är att kunna ta del av ritningar och elscheman samt att kunna göra en teknisk beskrivning av en installation så att andra kan se hur den är gjord. Tekniskt och matematiskt kunnande är alltså viktigt.

Att samhället ställer om mot en mer hållbar utveckling med striktare klimatmål innebär förändrade krav på de installationselektriker som ska vara involverade i framtidens energilösningar. De nya arbetsuppgifterna kan till exempel innebära att installera smarta laddstationer med lastbalansering till elbilar, koppla in solpanelsystem till fastigheter samt installera batterilagringssystem när solen lyser med sin frånvaro.

Utbildningen sker i samarbete med Nercia.

Arbeta som lärling efter utbildningen

Innan du kan arbeta som elektriker måste du först arbeta som lärling på ett företag. Det ska du göra i 1 600 timmar (knappt ett år). Sedan kan du få anställning som elektriker.

Lärlingstiden ingår inte i utbildningen och utbildaren ansvarar inte för att hitta ett företag för den studerande att göra sin lärlingsperiod på.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Du behöver ha tillgång till en bärbar dator, då den är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

En installationselektriker som arbetar med service behöver ofta köra en servicebil med de verktyg och delar som behövs för att utföra jobbet. För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt och öka dina möjligheter att få ett arbete som installationselektriker efter utbildningen, är det därför bra om du har körkort.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material.

22 mars 2021– 20 maj 2022. Sommaruppehåll vecka 27–28.
Utbildningstiden är 59 veckor.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Poäng

Belysningsteknik

Datorteknik 1a

Elektromekanik

Elinstallationer

200 p

Elkraftteknik

Elmotorstyrning

Energiteknik 1

Energiteknik 2

Fastighetsautomation 1

Förnybar energi

Kommunikationsnät 1

Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem

Mekatronik 1

Praktisk ellära

Servicekunskap

Gymnasiearbete

För att du efter avslutad utbildning ska ha möjlighet till certifiering enligt Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY) måste du ha gjort ett gymnasiearbete. Du som inte redan har gjort ett sådant kommer därför att göra det inom utbildningen.

Behörighet för utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Observera att Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) kräver att vuxen­utbildade elektriker även ska ha godkända betyg i gymnasie­kurserna svenska 1, matematik 1a och engelska 5. Sökande med betyg i dessa kurser kommer att prioriteras vid antagningen till utbildningen.

Så fungerar antagningen

Alla som söker till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför varje kurs är det ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier. Då ska du uppge studietid och omfatt­ning, det vill säga antal poäng.

Studietid: 59 veckor
Poäng: 1 600

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Kontakta Tony Ivarsson, tony.ivarsson@nercia.se