Larmtekniker

En larmtekniker arbetar inom säkerhetsbranschen och installerar till exempel brandlarm, inbrottslarm, CCTV (kameraövervakning), passersystem och annan säkerhetsutrustning.

Ansökan öppen

Så här ansöker du. Sista dag då ansökan ska ha kommit till oss är onsdag 11 augusti. För att veta om du är behörig till att söka utbildningen kan du läsa om behörighetskraven här.

Välkommen på en digital informationsträff fredag 6 augusti kl. 13.

På informationsträffen får du veta mer om utbildningen och kan ställa frågor.

Under rådande samhällssituation med pågående pandemi sker informationsträffen digitalt. Kontakta utbildningssamordnare Henrik Frih på mejladress henrik.frih@orebro.se, senast 4 augusti, för att få en länk och instruktioner för hur du ansluter till träffen. Länken skickas ut den 5 augusti till dem som anmält sig.

Vad gör en larmtekniker?

En larmtekniker är ofta anställd av ett elinstallationsföretag, elteknikföretag eller larm- och säkerhetsföretag. En larmtekniker sköter service och reparation av larmsystem och säkerhetsanläggningar. I arbetet ingår det mesta från planering till montering, programmering och driftsättning.

Arbetsgivare kommer att kräva utdrag ur polisens belastningsregister. Många företag inom larmbranschen kräver att man är svensk medborgare för att kunna få en anställning.

Utbildningen sker i samarbete med Nercia.

För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt och öka dina möjligheter att få jobb som larmtekniker efter utbildningen, är det bra om du har körkort.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

16 oktober 2021–18 november 2022.
Sommaruppehåll vecka 27–28.
Utbildningstiden är 54 veckor.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.

Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.

Detta gäller inte elever som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Vi måste ha din ansökan senast onsdag 11 augusti. Tänk på att det tar några dagar innan ansökan kommer fram, så skicka den i god tid innan sista ansökningsdatum.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 54 veckor
Poäng: 1 500