Service- och automationstekniker

Att jobba som service- och automationstekniker betyder att du arbetar med service och reparationer av olika maskiner. Du utför felsökningar, montering, analyser och levererar lösningsförslag till kunden. I dina leveranser har du stort fokus på att kunden skall bli nöjd.

Ansökan öppen

Så här ansöker du. Sista dag då ansökan ska vara inlämnad är fredag 19 augusti. Sista dag att komplettera inlämnad ansökan är 26 augusti. För att veta om du är behörig till att söka utbildningen kan du läsa om behörighetskraven här.

Välkommen till informationsträff måndag 8 augusti kl. 13

På informationsträffen får du veta mer om utbildningen och kan ställa frågor. Anmäl dig till träffen genom att mejla henrik.frih@orebro.se, senast 5 augusti.

Under sommaren (vecka 27-31) kommer inte antagningsbesked att skickas ut. Om du söker under denna tid får du ditt besked efter vecka 31.

Vad gör en service- och automationstekniker?

En service- och automationstekniker kan arbeta på många olika arbetsplatser och arbetsuppgifterna kan variera ganska mycket. Yrket kan handla om att installera, programmera, reparera och automatisera stora verkstadsmaskiner och hissar till mindre hushållsmaskiner.

Med denna utbildning kan du arbeta inom industrin på t.ex. en underhållsavdelning, elverkstad eller en instrumentverkstad. Du kan även arbeta på företag som servar och reparerar maskiner och utrustning för exempelvis industrier av olika slag. Service och underhåll av robotar, avancerad processutrustning samt installationer av dessa kan förekomma. Arbetet kräver att man har goda kunskaper i de olika utrustningar och system som förekommer i såväl den tillverkande industrin som i processindustrin.

Utbildningen ger en god och bred grund och möjlighet till arbete inom området service- och automationsteknik.

Utbildningen sker i samarbete med Nercia.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Många manualer och felsökningsverktyg är på engelska. Det är därför bra om man behärskar engelska i både tal och skrift.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

24 oktober 2022 – 17 november 2023.
Utbildningstiden är 56 veckor.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.

Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.

Detta gäller inte elever som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Är du döv eller har en hörselnedsättning och vill läsa en av våra yrkesutbildningar?

Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Sista dag då ansökan ska vara inlämnad är fredag 19 augusti. Sista dag för komplettering av inlämnad ansökan är 26 augusti.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Generella frågor om utbildningen

Kontakta Susanne Malmström, susanne.malmstrom@nercia.se, 076-000 63 00

Frågor om yrkesvuxutbildningar eller om du har behov av stöd i undervisningen

Kontakta Henrik Frih, utbildningssamordnare