Trädgård

Arbete inom trädgård handlar om att skapa gröna miljöer för människor att vistas i. Gillar du att vara utomhus? Då är trädgårdsyrket något för dig! Att sätta spaden i jorden, arbeta med hela kroppen och direkt se ett färdigt resultat i en plantering är bara en av alla saker du kommer få uppleva som trädgårdsarbetare. Är trädgård något du alltid drömt om? Ta chansen till ditt nästa drömyrke!

Nytt för i år är att vi kommer bedriva utbildningen i Stadsträdgården i Örebro. Förutom denna inspirerande miljö kommer även Karlslunds kulturreservat, trädgård och park ingå i utvalda utbildningsdelar. En del teori kommer att vara förlagd till Campus Risbergska.

Ansökan öppen

Så här ansöker du. Sista dag då ansökan ska ha kommit till oss är torsdag 6 maj.

Välkommen på en digital informationsträff onsdag 28 april kl. 13.

På informationsträffen får du veta mer om utbildningen och kan ställa frågor.

Under rådande samhällssituation med pågående pandemi sker informationsträffen digitalt. Kontakta utbildningssamordnare Henrik Frih på mejladress henrik.frih@orebro.se, senast 27 april, för att få en länk och instruktioner för hur du ansluter till träffen.

Utbildningen ger dig bred kunskap och praktiska färdigheter i att sköta hållbara utemiljöer i parker, kyrkogårdar eller på bostadsgårdar. Du får kunskaper om beskärning av buskar och träd. Du får även lära dig att känna igen en stor del växter och att sköta olika planteringar.

Dessutom lär du dig att hantera olika maskiner som används i yrket och du får även möjlighet att efter godkänt teori- och praktiskt prov få ett röjsågskörkort.

För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt och öka dina möjligheter att få jobb inom trädgård efter utbildningen, är det bra om du har körkort.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur, arbetskläder och skyddsskor.

9 augusti 2021–13 maj 2022, 40 utbildningsveckor.

För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Tillsammans med din ansökan ska du bifoga ett aktuellt resultat från ett språktest i svenska. Detta gäller inte dig som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Då räcker det med en kopia på ditt betyg.

Boka språktest

Du väljer ett av följande test:

• VUX Svenska - modersmål Distans, om du har svenska som modersmål.
  • VUX Svenska som andraspråk Distans, om du har ett annat modersmål än svenska.

Alla som bor i Örebro län kan anmäla sig till språktestet. Testet är gratis och du får göra testet en gång. Du kan använda dig av testresultatet i ett år från det datum då du gjorde testet.

Läs denna information om hur språktestet går till, innan du bokar en tid.

Boka tid för språktest snarast

Boka tid för språktest så snart som möjligt. Sista dag för att göra testet är två arbetsdagar före den dag som ansökan senast ska vara hos oss. Detta för att du ska hinna få ditt testresultat innan sista ansökningsdag.

Här fyller du i en digital blankett för ansökan till Yrkesutbildning. (pdf, 172 kB) Spara ifylld blankett på din dator och bifoga den i ett mejl till vagledningscenter@orebro.se. Om du inte har möjlighet att mejla blanketten kontakta Vägledningscenter, så skickar vi blanketten med post till dig.

Tillsammans med din ansökan ska du bifoga en kopia på ditt grundskole- och/eller gymnasiebetyg.

Om du inte är folkbokförd i Örebro ska du lämna ansökningsblanketten till din hemkommun.

Vi måste ha din ansökan senast torsdag 6 maj. Tänk på att det tar några dagar innan ansökan kommer fram, så skicka den i god tid innan sista ansökningsdatum.

Så här fyller du i ansökningsblanketten

Det är viktigt att ansökningsblanketten blir ifylld på rätt sätt. Läs denna instruktion för hur blanketten ska fyllas i. (pdf, 164 kB)

Om du, efter att ha läst instruktionen, ändå är osäker på hur blanketten ska fyllas i, kontakta studie- och yrkesvägledare på Vägledningscenter.

Om du har skyddade personuppgifter

Om du vill ansöka och har skyddad identitet ska du kontakta studie- och yrkesvägledare Kerstin Bergh, kerstin.bergh@orebro.se eller Annika Arnesson Gyld, annika.arnesson.gyld@orebro.se.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid före utbildningen startar. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför varje utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 40 veckor
Antal poäng: 1 100

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Kontakta Mikael Magnusson eller Anna-Karin Helgesson, lärare