Trädgård

Arbete inom trädgård handlar om att skapa gröna miljöer för människor att vistas i. Gillar du att vara utomhus? Då är trädgårdsyrket något för dig! Att sätta spaden i jorden, arbeta med hela kroppen och direkt se ett färdigt resultat i en plantering är bara en av alla saker du kommer få uppleva som trädgårdsarbetare. Är trädgård något du alltid drömt om? Ta chansen till ditt nästa drömyrke!

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen. När vi har klart med datum för nästa kursstart, informerar vi här om när ansökan öppnar.

Utbildningen ger dig bred kunskap och praktiska färdigheter i att sköta hållbara utemiljöer i parker, kyrkogårdar eller på bostadsgårdar. Du får kunskaper om beskärning av buskar och träd. Du får även lära dig att känna igen en stor del växter och att sköta olika planteringar.

Dessutom lär du dig att hantera olika maskiner som används i yrket och du får även möjlighet att efter godkänt teori- och praktiskt prov få ett röjsågskörkort.

För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt och öka dina möjligheter att få jobb inom trädgård efter utbildningen, är det bra om du har körkort.

Utbildningen sker i samarbete med Kvinnerstagymnasiet och är i deras lokaler i Axberg, Örebro.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur, arbetskläder och skyddsskor.

24 augusti 2020–28 maj 2021, 40 utbildningsveckor.

För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Skriv ut och fyll i blanketten för ansökan till Yrkesutbildning. (pdf, 192.3 kB) Om du inte har möjlighet att skriva ut blanketten kontakta Vägledningscenter, så skickar vi blanketten med post till dig.

Tillsammans med din ansökan ska du bifoga en kopia på ditt grundskole- och/eller gymnasiebetyg.

Ansökan skickar du till:
Vägledningscenter, Campus Risbergska

Vi måste ha din ansökan senast måndag 27 april. Tänk på att det tar några dagar innan ansökan kommer fram, så skicka den i god tid innan sista ansökningsdatum.

Tänk på det här när du fyller i ansökningsblanketten

• Det är viktigt att du fyller i all information vid kryssrutorna i blanketten.
  • Var noga med att svara på alla frågor som gäller din nuvarande och/eller tidigare sysselsättning, och din studiebakgrund.

Om du är osäker på hur blanketten ska fyllas i, kontakta studie- och yrkesvägledare på Vägledningscenter.

Om du har skyddade personuppgifter

Om du vill ansöka och har skyddad identitet ska du kontakta studie- och yrkesvägledare Karin Ekdahl, 019-21 23 00 eller Kerstin Bergh, 019-21 26 29.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid före utbildningen startar. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför varje utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 40 veckor
Antal poäng: 1 100

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Kontakta Rigmor F Gustafsson, utbildningssamordnare