Värdskap, kommunikation och marknadsföring

Handeln och besöksnäringen är en bransch där det behövs personal med bred och djup kunskap inom service, bemötande, information och kommuni­ka­tion.

Ansökan öppen

Så här ansöker du. Sista dag då ansökan ska ha kommit till oss är onsdag 19 maj.

Välkommen på en digital informationsträff tisdag 11 maj kl. 13.

På informationsträffen får du veta mer om utbildningen och kan ställa frågor.

Under rådande samhällssituation med pågående pandemi sker informationsträffen digitalt. Kontakta utbildningssamordnare Lovisa Anell på mejladress lovisa.anell@orebro.se, senast 10 maj, för att få en länk och instruktioner för hur du ansluter till träffen.

Värdskap är konsten att få människor att känna sig välkomna.

Det här är en utbildning för dig som värderar mötet med andra människor.
Utbildningen ger dig goda kunskaper inom försäljning och bemötande med fokus på marknadsföring.

Inom de flesta branscher behövs det personer som har en förståelse för vikten av god service för att kunna möta kundens behov. Du får under utbildningen utveckla din förmåga att kommunicera med kunder och förstå processerna bakom olika typer av försäljning.

På utbildningen får du även den kompetens och de färdigheter som krävs för att ta fram informations- och reklammaterial samt marknadsföringskampanjer. Du kommer att få kunskaper i teknik som används och lära dig om hur sociala medier används i marknadsföring.

Efter utbildningen kan du söka jobb inom hotell, upplevelseföretag, konferensanläggningar eller kundtjänst och som till exempel butikssäljare, receptionist, kundvärd eller marknadsföringsassistent.

Det här är en utbildning för dig som tycker om att möta människor och som vill vara en positiv och aktiv del i deras kundupplevelse. Utbildningen passar dig som är social, kommunikativ och tycker om att göra andra människor nöjda.

Utbildningen sker i samarbete med Virginska gymnasiet och är i deras lokaler på Fabriksgatan 52.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

30 augusti 2021–3 juni 2022, 40 utbildningsveckor.

Utbildningen startar under förutsättning att den beviljas ekonomiskt stöd och att det är tillräckligt många sökande.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Höstterminen 2021

Poäng

Administration 1

Affärskommunikation

Information och kommunikation 1

Information och kommunikation 2

Intern och extern kommunikation

Receptions- och konferensservice

Behörighet för utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i engelska, matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• engelska, delkurs 4 på grundläggande nivå.
  • matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Tillsammans med din ansökan ska du bifoga ett aktuellt resultat från ett språktest i svenska. Detta gäller inte dig som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Då räcker det med en kopia på ditt betyg.

Boka språktest

Du väljer ett av följande test:

• VUX Svenska - modersmål Distans, om du har svenska som modersmål.
  • VUX Svenska som andraspråk Distans, om du har ett annat modersmål än svenska.

Alla som bor i Örebro län kan anmäla sig till språktestet. Testet är gratis och du får göra testet en gång. Du kan använda dig av testresultatet i ett år från det datum då du gjorde testet.

Läs denna information om hur språktestet går till, innan du bokar en tid.

Boka tid för språktest snarast

Boka tid för språktest så snart som möjligt. Sista dag för att göra testet är två arbetsdagar före den dag som ansökan senast ska vara hos oss. Detta för att du ska hinna få ditt testresultat innan sista ansökningsdag.

Här fyller du i en digital blankett för ansökan till Yrkesutbildning. (pdf, 172 kB) Spara ifylld blankett på din dator och bifoga den i ett mejl till vagledningscenter@orebro.se. Om du inte har möjlighet att mejla blanketten kontakta Vägledningscenter, så skickar vi blanketten med post till dig.

Tillsammans med din ansökan ska du bifoga en kopia på ditt grundskole- och/eller gymnasiebetyg.

Om du inte är folkbokförd i Örebro ska du lämna ansökningsblanketten till din hemkommun.

Så här fyller du i ansökningsblanketten

Det är viktigt att ansökningsblanketten blir ifylld på rätt sätt. Läs denna instruktion för hur blanketten ska fyllas i. (pdf, 164 kB)

Om du, efter att ha läst instruktionen, ändå är osäker på hur blanketten ska fyllas i, kontakta studie- och yrkesvägledare på Vägledningscenter.

Om du har skyddade personuppgifter

Om du vill ansöka och har skyddad identitet ska du kontakta studie- och yrkesvägledare Kerstin Bergh, kerstin.bergh@orebro.se eller Annika Arnesson Gyld, annika.arnesson.gyld@orebro.se.

Så fungerar antagningen

Alla som söker till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart är det ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 40 veckor
Poäng: 1 400

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Kontakta Reme Martinez Nunez, lärare