CNC-operatör

Som CNC-operatör arbetar du med skärande bearbetning, borrning, svarvning, fräsning och slipning av olika verkstadsprodukter i CNC-styrda maskiner. Du kan också göra arbetsuppgifter manuellt.

Arbetet som CNC-operatör kan vara varierat och också innebära att du jobbar med mätning, packning, emballering och montagearbete.

Ansökan öppen

Så här ansöker du. Sista dag då ansökan ska ha kommit till oss är tisdag 4 maj.

Välkommen på en digital informationsträff onsdag 21 april kl. 13.

På informationsträffen får du veta mer om utbildningen och kan ställa frågor.

Under rådande samhällssituation med pågående pandemi sker informationsträffen digitalt. Kontakta utbildningssamordnare Lovisa Anell på mejladress lovisa.anell@orebro.se, senast 20 april, för att få en länk och instruktioner för hur du ansluter till träffen.

På utbildningen får du lära dig att använda verktyg och utrustning som används i industrin.

• Du får lära dig hur du hanterar och bearbetar olika material i maskiner, med mycket hög noggrannhet.
  • Du får kunskap i att programmera och hantera svarv- och fräsmaskiner.
  • Du får kunskaper i att läsa och tyda ritningar, skapa en teknisk ritning digitalt och att manuellt hantera olika typer av maskiner.

I utbildningen har du även möjlighet att få truckkort efter godkänt teori- och praktiskt prov.

Utbildningen sker i samarbete med Tullängsgymnasiet. Större delen av utbildningen är i deras lokaler på Tullängsgatan 7.

Vi önskar att sökande till utbildningen ska delta på rundvandring och information på plats vid utbildningslokalerna. Du som vill söka till utbildningen bokar ett besök genom att mejla till jan.gustavsson@orebro.se.

Minst 15 procent av utbildningen gör du på en arbetsplats med handledare, i så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Arbetsplatsen där du ska göra din APL kan ligga i en annan kommun i länet. Det är därför en fördel om du har körkort och tillgång till bil.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier. Du behöver därför ha vana av att använda dig av dator.

Utbildningen kostar inget men du behöver själv betala skyddsskor.

30 augusti 2021–17 juni 2022, 42 utbildningsveckor.

För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, motsvarande grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Tillsammans med din ansökan ska du bifoga ett aktuellt resultat från ett språktest i svenska. Detta gäller inte dig som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Då räcker det med en kopia på ditt betyg.

Boka språktest

Du väljer ett av följande test:

• VUX Svenska - modersmål Distans, om du har svenska som modersmål.
  • VUX Svenska som andraspråk Distans, om du har ett annat modersmål än svenska.

Alla som bor i Örebro län kan anmäla sig till språktestet. Testet är gratis och du får göra testet en gång. Du kan använda dig av testresultatet i ett år från det datum då du gjorde testet.

Läs denna information om hur språktestet går till, innan du bokar en tid.

Boka tid för språktest snarast

Boka tid för språktest så snart som möjligt. Sista dag för att göra testet är två arbetsdagar före den dag som ansökan senast ska vara hos oss. Detta för att du ska hinna få ditt testresultat innan sista ansökningsdag.

Här fyller du i en digital blankett för ansökan till Yrkesutbildning. (pdf, 172 kB) Spara ifylld blankett på din dator och bifoga den i ett mejl till vagledningscenter@orebro.se. Om du inte har möjlighet att mejla blanketten kontakta Vägledningscenter, så skickar vi blanketten med post till dig.

Tillsammans med din ansökan ska du bifoga en kopia på ditt grundskole- och/eller gymnasiebetyg.

Om du inte är folkbokförd i Örebro ska du lämna ansökningsblanketten till din hemkommun.

Vi måste ha din ansökan senast tisdag 4 maj. Tänk på att det tar några dagar innan ansökan kommer fram, så skicka den i god tid innan sista ansökningsdatum.

Så här fyller du i ansökningsblanketten

Det är viktigt att ansökningsblanketten blir ifylld på rätt sätt. Läs denna instruktion för hur blanketten ska fyllas i. (pdf, 164 kB)

Om du, efter att ha läst instruktionen, ändå är osäker på hur blanketten ska fyllas i, kontakta studie- och yrkesvägledare på Vägledningscenter.

Om du har skyddade personuppgifter

Om du vill ansöka och har skyddad identitet ska du kontakta studie- och yrkesvägledare Kerstin Bergh, kerstin.bergh@orebro.se eller Annika Arnesson Gyld, annika.arnesson.gyld@orebro.se.

Så fungerar antagning

Alla som söker till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 42 veckor
Poäng: 1 050

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Kontakta Gustav Axmon, rektor Tullängsgymnasiet