VVS-montör

En VVS-montör arbetar med att montera rör och system för bra inomhusmiljö gällande vatten och avlopp i allt från badrum, vattenberedare, värmepumpar, element och solvärme. Som VVS-montör kan du arbeta med service, ny- och ombyggnation. Oavsett var så krävs det ett kreativt tankesätt för bästa lösningen.

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen

När vi har klart med datum för nästa kursstart informerar vi här om när ansökan öppnar.

Utbildningen syftar till att ge dig grundläggande kunskaper och färdigheter i att kapa, bocka och sammanfoga rör samt ansluta dem till den utrustning som installeras.

Efter utbildningen krävs det att du arbetar som lärling på ett företag innan du kan få en anställning som VVS-montör. Utbildaren ansvarar inte för att hitta ett företag för den studerande att göra sin lärlingsperiod på efter genomgången utbildning.

En VVS-montör som arbetar med service behöver ofta köra en servicebil med de verktyg och delar som behövs för att utföra jobbet. För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt och öka dina möjligheter att få jobb som VVS-montör efter utbildningen, är det därför bra om du har körkort.

Utbildningen sker i samarbete med Tullängsgymnasiet, i deras lokaler på Tullängsgatan 7.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas individuella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbildningen.

Du behöver ha tillgång till en bärbar dator, då den är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material.

11 januari 2021–17 december 2021.

Sommaruppehåll vecka 27–30.
Utbildningstiden är 45 veckor.

För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.

21 oktober 2019–16 oktober 2020, 52 utbildningsveckor.

Utbildningen startar under förutsättning att den beviljas ekonomiskt stöd och att det är tillräckligt många sökande.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet för utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Krav på gymnasiekurser för att arbeta som lärling

Observera att ett krav från VVS-branschens Yrkesnämnd är att du skall uppvisa godkända betyg i gymnasiekurserna svenska 1/svenska som andraspråk 1, matematik 1a och engelska 5 för att kunna ansöka om en lärlingsanställning och därefter avlägga ett branschprov. Detta innebär att sökande med betyg i dessa kurser kommer att prioriteras vid antagningen till VVS-utbildningen.

Språktest

Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.

Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.

Detta gäller inte elever som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Är du döv eller har en hörselnedsättning och vill läsa en av våra yrkesutbildningar?

Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.

Lämna in din ansökan omgående. Ansökningarna behandlas och reservplaceras i den ordning de kommer in till oss.

Så fungerar antagningen

Alla som söker till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför varje kurs är det ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 45 veckor
Antal poäng: 1 500

Här kan du läsa mer om studieekonomi och studiemedel.

Generella frågor om utbildningen

Lovisa Anell, utbildningssamordnare