Gå till innehåll
meny

Arbetsplatsförlagt lärande (APL), för dig som tar emot elever

Tack för att du är intresserad av att ta emot elever för arbetsplatsförlagt lärande! APL är en viktig del i utbildning och ger elever en försmak på arbetslivet. Ett yrkesprogram innehåller minst 15 veckors APL under 3 års gymnasieutbildning.

Anmäl intresse av att ta emot elever

Om du är intresserad av att ta emot elever på APL så tar du kontakt med respektive program. Kontaktuppgifter hittar du under respektive inriktning.

Arbetstid, närvarorapportering och omdöme

Eleven följer företagets arbetstider. En elev som inte har fyllt 18 år får inte schemaläggas mellan kl. 22–06 eller kl. 23–07 enligt allmänna arbetstidsregler.

Handledaren/företaget ska närvarorapportera och lämna omdömen på elevens utförda arbete och utveckling. All dokumentation sker digitalt. Skolan ansvar för dialog med APL-plats för att stämma av hur det går för elever under APL-perioden.

Eleven ansvar för att dokumentera sina arbetsuppgifter som genomförs under APL-perioden.

Handledare

Företaget utser en lämplig handledare på APL-platsen. Handledaren ansvarar över att "ta hand" om eleven, kunskapsöverföring och att sköta kontakten med skolan.

Handledaren förväntas att:

  • vara en förebild och kunnig yrkesperson,
  • introducera eleven på arbetsplatsen,
  • vara den som tillsammans med yrkesläraren delegerar uppgifter och
    ansvar,
  • ge eleven stöd och råd under APL-perioden,
  • vara yrkeslärarens hjälp och stöd i bedömningen av elevens utveckling och kunskaper,
  • handleda eleven i att successivt bygga upp yrkeskunskaper och en yrkesidentitet och stimulera eleven att utveckla de förmågor som krävs för att hon eller han ska bli duktig inom yrket.

Skolverket har tagit fram en handledarutbildning som Örebro kommun önskar att alla handledare genomför. Handledarutbildningen ger förståelse för hur elevens arbetsplatsförlagda lärande, APL, fungerar och vad som förväntas av arbetsplatsen och av skolan. Den ger också kompetens för att introducera nyanställda.

Arbetsmiljö och försäkring för eleven

Örebro kommun ansvarar för att eleven skyddas av ansvar- och olycksfallsförsäkring under sin utbildning. Handledaren ansvarar dock för att eleven tagit del av skyddsinstruktioner för olika maskiner och rengöringsmedel och att elevens arbetsmiljö är trygg och säker. Även genomgång av utrymningsvägar ska göras den första dagen på APL-perioden.

Skolans och elevens ansvar

Eleven är skyldig att följa företagets ordnings- och säkerhetsregler/föreskrifter.

  • Arbetsmiljölagen (1977:1160 5 kap.), AFS 2001:1, ”Systematiskt arbetsmiljöarbete” och AFS 2012:3 ”Minderårigas arbetsmiljö” ska gälla under elevens hela APL-period.
  • Skolan kommer att ha kontinuerlig kontakt med företaget under APL-perioden. Detta kan ske genom besök, mejl eller telefon.
  • Skolan är ansvarig för person- eller sakskada som eleven orsakar sig själv, företaget, anställd, annan elev eller tredje part.
  • Skolan ska bekosta branschanpassade skyddskläder om detta krävs för elevens arbete.
  • Eleven ska genomföra den arbetsplatsförlagda utbildningen med hjälp av handledare på företaget.

Skolan och företaget ska tillsammans göra en riskbedömning utifrån arbetsuppgifter som utförs av minderårig (gäller elever som inte fyllt 18 år). Riskbedömningen ska dokumenteras.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Riksgymnasiet Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se