Fordons- och transportprogrammet

Köra lastbil eller göra service och reparationer på personbilar och lätta fordon?

Inriktningar:

Personbil

Teckenspråk

Har du ett intresse för bilar och vill lära dig mer om felsökning och reparation eller om distribution och transporter? Då kan Fordons- och transportprogrammet vara något för dig!

På Fordons- och transportprogrammet väljer du direkt vilken inriktning du vill satsa på: Personbil eller Transport. Båda inriktningarna startar med kurser i fordonsteknik och branschkunskap och fortsätter sedan med fördjupning mot vald inriktning.

På Fordons- och transportprogrammet kan du välja om du vill läsa för att ta en yrkesexamen och börja jobba direkt efter gymnasiet eller om du vill komplettera din utbildning med de kurser du behöver för att få grundläggande behörighet till fortsatta studier på högskola eller universitet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Det här är ett yrkesförberedande program. En del av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då praktiserar du på en eller flera arbetsplatser. På så sätt får du chansen att träna på det du lärt dig i undervisningen och utveckla dina yrkeskunskaper ytterligare. APL är också ett bra sätt att knyta kontakter med olika arbetsgivare som du kan vända dig till när det är dags för dig att söka jobb.

Teckenspråk

Döva elever läser svenskt teckenspråk som en del av gymnasieutbildningen enligt den individuella studieplanen.

Övriga elever har möjlighet att läsa svenskt teckenspråk som modernt språk.

Examen

För att få en examen från ett nationellt program behöver du slutföra utbildningen med godkända resultat. Elever som inte uppnår kraven för gymnasieexamen får istället ett studiebevis.

Skola

Programmet finns på Tullängsgymnasiet.

Inriktningar

Den här inriktningen är för dig som gillar teknik och datorer och vill bli proffs på elektronik och felsökning. Du lär dig om service, reparationer och diagnostik av lätta fordon.

Den här inriktningen passar dig som dig som vill bli yrkesförare och vill arbeta med en mängd olika och spännande uppdrag. Köra långväga till utlandet, skogstransporter, distribution i storstadsmiljö eller transporter av farligt gods för att nämna några. Som yrkesförare får du hantera nya tekniska lösningar och träffa många människor. Ett arbete som innebär stor frihet och också stort ansvar.

ÄMNEN OCH POÄNG

• Personbil­smekaniker
  • Lastbilsförare
  • Budbilsförare