Introduktionsprogram – Individuellt alternativ

Teckenspråk

Individuellt alternativ är ett av fyra introduktionsprogram på Riksgymnasiet. Du blir antagen till programmet om du saknar godkända betyg i flera ämnen från grundskolan/specialskolan.

På Individuellt alternativ läser du vissa grundskolekurser samtidigt som du delta i yrkeskurser. Vi erbjuder främst grundskoleämnena svenska, engelska och matematik. För elever som har sin undervisning på teckenspråk erbjuds också grundskolekurs i teckenspråk. En del av utbildningen är vägledning för att småningom eventuellt övergå till yrkesintroduktion.

Ett introduktionsprogram är ett program för dig som inte har betyg i alla de ämnen du behöver för att läsa ett nationellt gymnasieprogram.

På ett introduktionsprogram får du en egen studieplan. Den visar vilka ämnen/kurser eller delar av ett visst ämne eller kurs du kommer att läsa och vad målet är med din utbildning. Du får inte någon examen när du läser ett introduktionsprogram, eftersom du inte läser alla de kurser som ingår i ett nationellt gymnasieprogram. Du får istället ett intyg som visar vilka kurser du slutfört.

Undervisningen sker antingen på teckenspråk eller på svenska med hörteknik, beroende på om du går på Riksgymnasiet för döva eller på Riksgymnasiet för hörselskadade. Har du en grav generell språkstörning läser du tillsammans med våra elever med hörselnedsättning.

På Riksgymnasiet finns introduktionsprogrammen Programinriktat val, Yrkesintroduktion, Individuellt alternativ och Språkintroduktion.

Kontakta Riksgymnasiet Örebro