Introduktionsprogram – Programinriktat val

Teckenspråk

Programinriktat val är ett av fyra introduktionsprogram på Riksgymnasiet. Utbildningen syftar till att du så snart som möjligt ska kunna antas till det nationella programmet.

För att du ska vara behörig till programmet måste du ha godkända betyg i:

• svenska eller svenska som andraspråk, matematik och engelska samt tre andra ämnen; eller
  • svenska eller svenska som andraspråk, matematik eller engelska och fyra andra ämnen.

Inriktningar

Programinriktat val kan läsas med inriktning mot följande program, under förutsättning att det finns minst fyra sökande till programmet.

• Barn- och fritidsprogrammet
  • Bygg- och anläggningsprogrammet
  • Ekonomiprogrammet
  • El- och energiprogrammet, inriktning dator- och kommunikationsteknik
  • Estetiska programmet
  • Fordon- och transportprogrammet
  • Försäljnings- och administrationsprogrammet
  • Hantverksprogrammet
  • Hotell- och turismprogrammet
  • Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Teknikprogrammet
  • VVS- och fastighetsprogrammet
  • Vård- och omsorgsprogrammet

Ett introduktionsprogram är ett program för dig som inte har betyg i alla de ämnen du behöver för att läsa ett nationellt gymnasieprogram.

På ett introduktionsprogram får du en egen studieplan. Den visar vilka ämnen/kurser eller delar av ett visst ämne eller kurs du kommer att läsa och vad målet är med din utbildning. Du får inte någon examen när du läser ett introduktionsprogram, eftersom du inte läser alla de kurser som ingår i ett nationellt gymnasieprogram. Du får istället ett intyg som visar vilka kurser du slutfört.

Undervisningen sker antingen på teckenspråk eller på svenska med hörteknik, beroende på om du går på Riksgymnasiet för döva eller på Riksgymnasiet för hörselskadade. Har du en grav generell språkstörning läser du tillsammans med våra elever med hörselnedsättning.

På Riksgymnasiet finns introduktionsprogrammen Programinriktat val, Yrkesintroduktion, Individuellt alternativ och Språkintroduktion.

Kontakta Riksgymnasiet Örebro