Introduktionsprogram - Yrkesintroduktion

Teckenspråk

Yrkesintroduktion är ett av fyra introduktionsprogram på Riksgymnasiet. För att du ska vara behörig till programmet måste du ha godkända betyg i flera ämnen från grundskolan eller specialskolan. Prata gärna med studie- och yrkesvägledaren på din skola för mer information.

Yrkesintroduktion kan läsas med inriktning mot följande program, under förutsättning att det finns minst fyra sökande till programmet. Utbildningen syftar till att du så snart som möjligt ska läsa upp grundskoleämnena svenska, engelska, matematik och eventuellt teckenspråk till godkänd nivå. Du fortsätter sedan med gymnasiekurser i dessa ämnen samtidigt som du läser vissa yrkeskurser enligt din individuella studieplan.

• Barn- och fritidsprogrammet
  • Bygg- och anläggningsprogrammet
  • El- och energiprogrammet, inriktning dator- och kommunikationsteknik
  • Fordon- och transportprogrammet
  • Försäljnings- och administrationsprogrammet
  • Hantverksprogrammet
  • Hotell- och turismprogrammet
  • Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • VVS- och fastighetsprogrammet
  • Vård- och omsorgsprogrammet

Undervisningen sker antingen på teckenspråk eller på svenska med hörteknik, beroende på om du går på Riksgymnasiet för döva eller på Riksgymnasiet för hörselskadade. Har du en grav generell språkstörning läser du tillsammans med våra elever med hörselnedsättning.

Ett introduktionsprogram är ett program för dig som inte har betyg i alla de ämnen du behöver för att läsa ett nationellt gymnasieprogram.

På ett introduktionsprogram får du en egen studieplan. Den visar vilka ämnen/kurser eller delar av ett visst ämne eller kurs du kommer att läsa och vad målet är med din utbildning. Du får inte någon examen när du läser ett introduktionsprogram, eftersom du inte läser alla de kurser som ingår i ett nationellt gymnasieprogram. Du får istället ett intyg som visar vilka kurser du slutfört.

På Riksgymnasiet finns introduktionsprogrammen Programinriktat val, Yrkesintroduktion, Individuellt alternativ och Språkintroduktion.

Kontakta Riksgymnasiet Örebro