Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Arbeta med måltider nära kunder och gäster på restaurang, bageri eller i butik.

Inriktningar:

Bageri och konditori

Kök och servering

Teckenspråk

Vill du arbeta med måltider nära kunder och gäster på restaurang eller i bageri? Då kan Restaurang- och livsmedelsprogrammet vara något för dig!

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig om råvaror och livsmedel samt hur tillagning och lagring påverkar matens kvalitet och näringsinnehåll. Du lär dig göra näringsberäkningar och skapa menyer och recept för normal och alternativ kost. Service och bemötande är en viktig del i utbildningen.

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du välja om du vill läsa för att ta en yrkesexamen och börja jobba direkt efter gymnasiet eller om du vill komplettera din utbildning med de kurser du behöver för att få grundläggande behörighet till fortsatta studier på högskola eller universitet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Det här är ett yrkesförberedande program. En del av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då praktiserar du på en eller flera arbetsplatser. På så sätt får du chansen att träna på det du lärt dig i undervisningen och utveckla dina yrkeskunskaper ytterligare. APL är också ett bra sätt att knyta kontakter med olika arbetsgivare som du kan vända dig till när det är dags för dig att söka jobb.

Teckenspråk

Döva elever läser svenskt teckenspråk som en del av gymnasieutbildningen enligt den individuella studieplanen.

Övriga elever har möjlighet att läsa svenskt teckenspråk som modernt språk.

Examen

För att få en examen från ett nationellt program behöver du slutföra utbildningen med godkända resultat. Elever som inte uppnår kraven för gymnasieexamen får istället ett studiebevis.

Skola

Programmet finns på Virginska gymnasiet.

INRIKTNINGAr

Den här inriktningen är för dig som vill arbeta som bagare eller konditor och baka bröd, bullar och skapa fina tårtor. Du lär dig om tillverkning av allt från enklare bröd och bakverk till avancerade mat- och kaffebröd. Du lär dig om råvaror och ingredienser och hur du arbetar och på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt.

Den här inriktningen passar dig som vill skapa vackra maträtter och ge gästerna en matupplevelse de aldrig glömmer. Du lär dig utforma recept och menyer för olika verksamheter och att arbeta på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt.

ÄMNEN OCH POÄNG

• Kallskänka
  • Butikskock
  • Arbeta med färskvaror