Gå till innehåll

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Arbeta med måltider nära kunder och gäster på restaurang, bageri eller i butik.

2

Inriktningar:

Bageri och konditori

Kök och servering

Teckenspråk

Teckenspråksfilmen berättar om innehållet på webbsidan.

Vill du arbeta med måltider nära kunder och gäster på restaurang eller i bageri? Då kan Restaurang- och livsmedelsprogrammet vara något för dig!

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig om råvaror och livsmedel samt hur tillagning och lagring påverkar matens kvalitet och näringsinnehåll. Du lär dig göra näringsberäkningar och skapa menyer och recept för normal och alternativ kost. Service och bemötande är en viktig del i utbildningen.

Efter examen kan du välja om du vill söka jobb eller studera vidare på högskola eller universitet. I utbildningen ingår kurser som ger grundläggande högskolebehörighet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Det här är ett yrkesförberedande program. En del av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då praktiserar du på en eller flera arbetsplatser. På så sätt får du chansen att träna på det du lärt dig i undervisningen och utveckla dina yrkeskunskaper ytterligare. APL är också ett bra sätt att knyta kontakter med olika arbetsgivare som du kan vända dig till när det är dags för dig att söka jobb.

Teckenspråk

Döva elever läser svenskt teckenspråk som en del av gymnasieutbildningen enligt den individuella studieplanen.

Övriga elever har möjlighet att läsa svenskt teckenspråk som modernt språk.

Examen

För att få en examen från ett nationellt program behöver du slutföra utbildningen med godkända resultat. Elever som inte uppnår kraven för gymnasieexamen får istället ett studiebevis.

Skola

Programmet finns på Virginska gymnasiet.

INRIKTNINGAr

Den här inriktningen är för dig som vill arbeta som bagare eller konditor och baka bröd, bullar och skapa fina tårtor. Du lär dig om tillverkning av allt från enklare bröd och bakverk till avancerade mat- och kaffebröd. Du lär dig om råvaror och ingredienser och hur du arbetar och på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt.

Den här inriktningen passar dig som vill skapa vackra maträtter och ge gästerna en matupplevelse de aldrig glömmer. Du lär dig utforma recept och menyer för olika verksamheter och att arbeta på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt.

ÄMNEN OCH POÄNG

Gymnasiegemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Engelska eller engelska för döva 5

100 p

Engelska eller engelska för döva 6 *

100 p

Historia 1a1

50 p

Idrott och hälsa 1

100 p

Matematik 1a

100 p

Naturkunskap 1a1

50 p

Religionskunskap 1

50 p

Samhällskunskap 1a1

50 p

Svenska, Svenska för döva eller Svenska som andraspråk 1

100 p

Svenska, Svenska för döva eller Svenska som andraspråk 2 *

100 p

Svenska, Svenska för döva eller Svenska som andraspråk 3 *

100 p

* Grundläggande högskolebehörighet. Kan väljas bort.


Total

900 p

Programgemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Hygien

100 p

Livsmedels- och näringskunskap

100 p

Måltids- och branschkunskap

100 p

Service och bemötande

100 p

Total

400 p

Inriktningar

Kurs

Poäng

Bageri och konditori

300 p

Kök och servering

300 p

Total

300 p

Programfördjupning

Kurs

Poäng

Programfördjupning

900 p

Total

900 p

Individuellt val

Kurs

Poäng

Individuellt val

200 p

Total

200 p

Gymnasiearbete

Kurs

Poäng

Individuellt val

100 p

Total

100 p

under utbildningen

  • Arbetsplatsförlagd lärande (APL)/Praktik

efter studenten

  • Kock
  • Kallskänka
  • Butikskock
  • Arbeta med färskvaror
  • Catering och arbete i butik/deli
  • Bagare och konditor
  • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

efter högskolestudier

  • Kulinarisk kock, köksmästare, restaurangchef, food & baverage-manager
  • Egen företagare
  • Sommelier och måltidskreatör

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Riksgymnasiet Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se