Gå till innehåll

På orebro.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Vad är cookies? Jag förstår

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Arbeta med måltider nära kunder och gäster på restaurang, bageri eller i butik.

2

Inriktningar:

Bageri och konditori

Kök och servering

Teckenspråk

Vill du arbeta med måltider nära kunder och gäster på restaurang eller i bageri? Då kan Restaurang- och livsmedelsprogrammet vara något för dig!

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig om råvaror och livsmedel samt hur tillagning och lagring påverkar matens kvalitet och näringsinnehåll. Du lär dig göra näringsberäkningar och skapa menyer och recept för normal och alternativ kost. Service och bemötande är en viktig del i utbildningen.

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du välja om du vill läsa för att ta en yrkesexamen och börja jobba direkt efter gymnasiet eller om du vill komplettera din utbildning med de kurser du behöver för att få grundläggande behörighet till fortsatta studier på högskola eller universitet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Det här är ett yrkesförberedande program. En del av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då praktiserar du på en eller flera arbetsplatser. På så sätt får du chansen att träna på det du lärt dig i undervisningen och utveckla dina yrkeskunskaper ytterligare. APL är också ett bra sätt att knyta kontakter med olika arbetsgivare som du kan vända dig till när det är dags för dig att söka jobb.

Teckenspråk

Döva elever läser svenskt teckenspråk som en del av gymnasieutbildningen enligt den individuella studieplanen.

Övriga elever har möjlighet att läsa svenskt teckenspråk som modernt språk.

Examen

För att få en examen från ett nationellt program behöver du slutföra utbildningen med godkända resultat. Elever som inte uppnår kraven för gymnasieexamen får istället ett studiebevis.

Skola

Programmet finns på Virginska gymnasiet.

INRIKTNINGAr

Den här inriktningen är för dig som vill arbeta som bagare eller konditor och baka bröd, bullar och skapa fina tårtor. Du lär dig om tillverkning av allt från enklare bröd och bakverk till avancerade mat- och kaffebröd. Du lär dig om råvaror och ingredienser och hur du arbetar och på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt.

Den här inriktningen passar dig som vill skapa vackra maträtter och ge gästerna en matupplevelse de aldrig glömmer. Du lär dig utforma recept och menyer för olika verksamheter och att arbeta på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt.

ÄMNEN OCH POÄNG

Gymnasiegemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Engelska eller engelska för döva 5

100 p

Historia 1a1

50 p

Idrott och hälsa 1

100 p

Matematik 1a

100 p

Naturkunskap 1a1

50 p

Religionskunskap 1

50p

Samhällskunskap 1a1

50p

Svenska, Svenska för döva eller Svenska som andraspråk 1

100 p

Total

600 p

Programgemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Hygien

100 p

Livsmedels- och näringskunskap

100 p

Måltids- och branschkunskap

100 p

Service och bemötande

100 p

Total

400 p

Inriktningar

Kurs

Poäng

Bageri och konditori

300 p

Kök och servering

300 p

Total

300 p

Programfördjupning

Kurs

Poäng

Programfördjupning

900 p

Total

900 p

Individuellt val

Kurs

Poäng

Individuellt val

200 p

Total

200 p

Gymnasiearbete

Kurs

Poäng

Individuellt val

100 p

Total

100 p

efter studenten

  • Kock
  • Kallskänka
  • Butikskock
  • Arbeta med färskvaror
  • Catering och arbete i butik/deli
  • Bagare och konditor
  • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

under utbildningen

  • Arbetsplatsförlagd lärande (APL)/Praktik

efter högskolestudier

  • Kulinarisk kock, köksmästare, restaurangchef, food & baverage-manager
  • Egen företagare
  • Sommelier och måltidskreatör

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!

Kontakta Riksgymnasiet Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16.30

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se