Händer som håller i två skiftnycklar.

VVS- och fastighetsprogrammet

Från skola till arbetsliv.

Inriktning:

VVS

Teckenspråk

Är du intresserad och vill veta mer om installation, service och underhåll av energitekniska anläggningar och system i fastigheter? Då kan VVS- och fastighetsprogrammet vara något för dig!

På VVS- och fastighetsprogrammet får du lära dig om värme- och sanitetstekniska installationer och deras konstruktioner. Du får kunskap om olika metoder för sammanfogning och tränar din förmåga att använda ritningar, instruktioner och arbetsbeskrivningar. Du lär dig också om bygglagstiftning och branschregler, material och arbetsmetoder. Utbildningen består av både teori och praktik.

På VVS- och fastighetsprogrammet kan du välja om du vill läsa för att ta en yrkesexamen och börja jobba direkt efter gymnasiet eller om du vill komplettera din utbildning med de kurser du behöver för att få grundläggande behörighet till fortsatta studier på högskola eller universitet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Det här är ett yrkesförberedande program. En del av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då praktiserar du på en eller flera arbetsplatser. På så sätt får du chansen att träna på det du lärt dig i undervisningen och utveckla dina yrkeskunskaper ytterligare. APL är också ett bra sätt att knyta kontakter med olika arbetsgivare som du kan vända dig till när det är dags för dig att söka jobb.

Teckenspråk

Döva elever läser svenskt teckenspråk som en del av gymnasieutbildningen enligt den individuella studieplanen.

Övriga elever har möjlighet att läsa svenskt teckenspråk som modernt språk.

Examen

För att få en examen från ett nationellt program behöver du slutföra utbildningen med godkända resultat. Elever som inte uppnår kraven för gymnasieexamen får istället ett studiebevis.

Skola

Programmet finns på Tullängsgymnasiet.

INRIKTNING

På den här inriktningen får du kunskaper i installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem, om installationsregler och bygglagstiftning samt om energi-, miljö- och säkerhetsfrågor.

ÄMNEN OCH POÄNG

Gymnasiearbete

efter studenten

• VVS-installatör