Gå till innehåll

Losing big or Losing Everything

I Nya Sverige är det mesta bra. Befolkningen är hälsosam och lever länge. Den som anses överviktiga kan få hjälp med att gå ned i vikt, och därmed också bli smal, snygg och lycklig. För i Nya Sverige är hälsosam lika med smal, och smal lika med lycklig.

När fjortonåriga Xerena anklagas för terrordåd får hon som alla andra dömda fångar i Nya Sverige ett val; antingen skickas till arbetsläger i Nya Norrland, eller så delta i en säsong av ”Losing Big or Losing Everything”. Programmet med dödlig utgång där det gäller att gå ned mest i vikt.

Att Xerena är fjorton år gör inte någon större skillnad. Dessuom är Xerena överviktig, kategori 4, och har därför inte samma rättigheter som de i kategori 1 eller 2. Ett sätt för staten att motivera befolkningen till att ta hand om sin hälsa.

Losing big or Losing Everything av Niclas Christoffer är en dystopi som utspelar sig i ett inte alltför avlägset Sverige. Där klimatförändringar har gjort stora delar av planeten till nästintill obeboelig och vi här i norr har tur som drabbats mindre, i alla fall om man ska tro de statligt ägda medierna.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se