Gå till innehåll
  • Start
  • / Studera vid LIU

Studera vid LIU

LIU, Lokal idrottsutbildning, vänder sig till dig som vill utvecklas inom din idrott utifrån egna förutsättningar. Du som söker till LIU utövar din idrott på fritiden och är intresserad av träning i allmänhet, både i teori och praktik. Träningsglädje och idrottsintresse står i fokus och vi anpassar nivå på träning efter gruppens ambition och motivation.

Kurser

Dans, ishockey, fotboll och innebandy

Du läser kurserna Idrott och hälsa 1–specialisering och Idrott och hälsa 2–specialisering, totalt 200 poäng, vilket innebär 2 pass per vecka under årskurs 1 och 2. I årskurs 3 läser du en idrottsfördjupningskurs med andra idrotter.

Simidrott och handboll

Du läser då kurserna idrott och hälsa specialisering 1 och träningslära 1, totalt 200 poäng, vilket innebär 2 pass per vecka under årskurs 1 och 2, där ett pass har fokus på din idrott och ett pass på fysträning. I årskurs 3 läser du en idrottsfördjupningskurs med andra idrotter.

Följande program erbjuds i kombination med LIU

Ansökan och antagning

Ansökan till LIU gör du i samband med ditt programval i februari och om du kommer in på något av våra program, är du välkommen till oss som LIU-elev!

Observera att alla LIU-idrotter kräver ett visst antal sökande varje år för att kunna genomföras så som beskrivs här! Om antalet elever i en LIU-idrott blir för lågt kommer vi att hänvisa till något av våra andra idrottsalternativ.

Idrotter som vi erbjuder LIU i inför läsåret 2024/2025

Innebandy

LIU Innebandy är till för dig som tränar innebandy i en förening på din fritid och som vill utvecklas som spelare, utifrån egna förutsättningar. I en grupp med god spirit och härligt go kan vi både stötta och utmana varandra till att utvecklas - både på och utanför planen!

Här spelar det ingen roll vilken klubb man tillhör och vi tränar tillsammans både tjejer och killar! Vi tränar i Idrottshuset och varvar in teoretiska moment för att få en förståelse för t.ex. träningslära, ledarskap etc.

Ansvarig lärare: Markus Eriksson, Mikael Tivemark

Fotboll

På LIU Fotboll handlar träningen om att du ska kunna utvecklas som spelare på flera sätt, och utifrån dina egna individuella förutsättningar.

Förutom själva träningen under vår/höst, lägger vi fokus på din fysik och personliga utveckling under vinterperioden. På så sätt får du en komplett idrottsutbildning som du har nytta av både på och utanför planen!

Vi utgår ifrån att du spelar fotboll i en förening på din fritid och har en ambition att hela tiden vilja bli bättre!

Ansvariga lärare: Anton Karlsson, Marie Hammarström

Dans

På LIU Dans jobbar vi med stilar inom jazzen såsom show, lyrisk och commercial jazz. På klasserna arbetar vi främst med att fördjupa oss i tekniken, rörelsernas dynamik, musikalitet och stilkänsla. I kursen får du som elev även skapa eget material, både utifrån uppvärmning och koreografi. Under året arbetar vi även mot uppträdanden vid olika tillfällen på scenen.

Så om du vill utvecklas som dansare, gillar att träna och ha möjligheten att uppträda så är LIU dans ett bra alternativ för dig. Då kursen riktar in sig på att kunna fördjupa sig inom sin valda idrott så rekommenderar vi att du har erfarenhet av rörelser inom dansen.

Ansvarig lärare: Frida Odenå, frida.odena@orebro.se

Ishockey

LIU Ishockey vänder sig till tjejer och killar i Örebro län som spelar ishockey på sin fritid. Träningen sker på Trängen två pass i veckan och handlar om att du ska kunna utvecklas som spelare på flera sätt.

Vi lägger stort fokus på den individuella utvecklingen, både vad gäller is och fys. På så sätt får du en komplett idrottsutbildning som du har nytta av både på och utanför planen!

Vi utgår ifrån att du spelar ishockey i en förening på din fritid och har en ambition att hela tiden vilja bli bättre!

Ansvarig lärare: Mattias Bjurman
Tränare: Erik Planeby

Simidrott
LIU-simidrott är till för dig som är aktiv inom någon av simidrottens olika discipliner exempelvis simning, konstsim och vattenpolo. Träningen är två gånger per vecka i åk 1 och 2 där ett pass har fokus på simning och ett pass på fysträning. Du läser då kurserna idrott och hälsa specialisering 1 och träningslära 1. Simträningen bedrivs på Gustavsvik och fysträningen i skolans egna lokaler.

I inriktning varvas praktik med teori för att utveckla individuella färdigheter, ge en större förståelse för hur kroppen fungera i träning och för att du ska få redskap för att kunna planera och genomföra träning på egenhand.

Vi utgår ifrån att du är föreningsaktiv inom simidrott på din fritid och att du har en ambition att hela tiden vilja bli bättre.

Kontaktperson: Maria Ersmark

Handboll
LIU-handboll är till för dig som vill utvecklas som handbollsspelare. Träningen är två gånger per vecka i åk 1 och 2 där ett pass har fokus på handboll och ett pass på fysträning. Du läser då kurserna idrott och hälsa specialisering 1 och träningslära 1. Handbollsträningarna bedrivs i Idrottshuset och fysträningen i skolans egna lokaler.

I inriktning varvas praktik med teori för att utveckla individuella färdigheter, ge en större förståelse för hur kroppen fungera i träning och för att du ska få redskap för att kunna planera och genomföra träning på egenhand.

Vi utgår ifrån att du är föreningsaktiv inom handboll på din fritid och att du har en ambition att hela tiden vilja bli bättre.

Kontaktperson: Maria Ersmark

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta Idrottsgymnasiet Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se