Gå till innehåll

Här kan du läsa mer om hur Idrottsgymnasiet Örebro skapar en god utvecklingsmiljö för våra idrottselever.

I vårt uppdrag som NIU-skola handlar det inte enbart om att erbjuda ett antal träningspass. Vi jobbar ständigt för att kunna erbjuda en helhet kring hälsa och välmående samt få tillfälle att träffa andra idrottare för att utbyta erfarenheter. Det ser vi som viktiga förutsättningar för att utvecklas både som idrottare och som människa.

Ämnet Specialidrott

Det är enbart på ett NIU eller ett RIG (Riksidrottsgymnasium) som du kan få tillgång till ämnet specialidrott. Hos oss läser du 400-500 poäng i kurserna Idrottsspecialisering (300 poäng) och Tränings- och tävlingslära (100-200 poäng). Det innebär ungefär 3 pass per vecka under tre års tid, blandat med teori/praktik.

Alla träningspass sker tidigt på förmiddagen. Därefter tar du dig till din skola för att gå på dina vanliga lektioner. Här kan du läsa mer om respektive idrott och var de bedriver sin träning.

Kursinnehållet är till stora delar anpassade efter din säsong, men i tränings- och tävlingslärakursen samarbetar vi mellan de olika NIU-idrotterna vilket brukar vara uppskattat!

Elevsupport

Kontakt med sjukgymnast, kostrådgivare och idrottspsykolog

När du stöter på problem i din idrottssatsning hjälper vi dig att komma i kontakt med rådgivare och experter för att du snabbt ska få rätt hjälp och stöd. Vad gäller snabb kontakt med sjukgymnast, har vi ett samarbete med duktiga Karin Löfstedt på Örebro Rehabcentrum. Prata med din NIU-lärare eller med NIU-ansvarig så får du hjälp vidare.

På Idrottsgymnasiet finns även ett elevhälsoteam i form av skolsköterska och kurator som är rekryterade specifikt för att jobba med idrottsungdomar.

Rehabsupport

Som NIU-skola har vi ett utökat rehabstöd för dig som är långtidsskadad. Syftet med rehabsupporten är att erbjuda en träningsgrupp för de prestationsidrottare som under en längre tid inte kan utöva sin idrott. Två tillfällen i veckan finns kunnig personal på plats i gymmet för dig som har rehabträning att bedriva, antingen utifrån sjukgymnasts program eller med hjälp av våra tränare på plats.

Individuell processledning

Utöver våra duktiga lärare och tränare erbjuder vi extra stöd i dina frågor om karriär, vardagsplanering, mående och prestation. Personal med egen erfarenhet av elitidrott på högsta nivå coachar dig när du kör fast, oavsett om det gäller skola, idrott eller livet i stort.

Kostförstärkning

Ett enklare mellanmål erbjuds i samband med varje träningspass. Innehållet kan variera lite beroende på vilken anläggning du tränar på. Det finns också möjlighet att köpa frukt, mackor m.m. i kiosk/ cafeteria på skolan.

För dig som flyttar hemifrån

Om du behöver flytta hemifrån bistår vi vid behov med hjälp och stöd i sökandet efter en bostad, men däremot har vi inga egna boenden eller lägenheter att erbjuda. Du får ett laddat busskort som gäller inom Örebro stad, om du behöver åka buss för att kunna ta dig mellan skola och träningsanläggning på skoltid. För att få ytterligare resebidrag, fråga din hemkommun.

Det finns en jouröppen vårdcentral på kvällar och helger dit du kan gå även om du inte är skriven i Örebro.

Samverkan och projekt

Samverkan med elitföreningar och förbund

Vi har kontinuerligt samverkansdialoger med de föreningar som ligger på högsta nivå i respektive NIU-idrott för att säkra en stabil elitidrottsmiljö samt skapa en kvalitativ NIU-utbildning. Vi har också kontinuerlig kontakt med Örebro läns idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna för att vara med och påverka i idrottsfrågor i Örebro län.

Vi samverkar med Örebro Rehabcentrum, beläget 5 min. från skolan, för snabb kontakt med sjukgymnast.

Vi samverkar med Örebro Kraftsportsklubb, stans bästa gym för elitidrottare och kan erbjuda NIU-elever förmånliga priser på träningskort.

Samverkan med Tränarprogrammet, Örebro Universitet

Virginska gymnasiet har länge haft utbyte med Örebro universitet på olika sätt. Bland annat genom deltagande i forskningsstudier och studentarbeten eller gemensamma föreläsningar. Vissa kursmoment i Tränings- och tävlingslära har också genomförts i samarbete med och på universitetet med bland annat föreläsningar och studiebesök i testlabb på programmet.

Utbyten med andra skolor

Vi försöker varje år att genomföra ett eller flera utbyten med andra idrottsgymnasier för både elever, lärare och tränare. Oftast i regionen men ibland också med lite längre avstånd.

Läsåret 2012-2013 genomfördes ett utbytesprojekt mellan Virginska skolan och Vörå Idrottsgymnasium, utanför Vasa i Finland. De idrotter som utbytet gällde var fotboll och friidrott.

Projektet innefattade både studier och träning och gav eleverna möjlighet till bland annat personlig utveckling och förberedelser för en framtida elitidrottskarriär.

Projektet genomfördes med stöd från Nordplus Junior.

Försäkring

Folksam erbjuder två olika vårdkostnadsförsäkringar till alla RIG- och NIU-elever: BAS och BAS Extra. Försäkringarna gäller från det datum försäkringen tecknas till och med augusti nästa läsår. Du tecknar försäkringen genom att anmäla dig till Maria Ersmark, projektledare för våra NIU-utbildningar på Idrottsgymnasiet Örebro.

På Folksams webbplats hittar du information om försäkringsvillkor och priser.

Samverkansavtal för NIU-elever som är skrivna utanför Örebro län

För NIU-elever som söker till våra gymnasieprogram från kommuner utanför Örebro län behöver ett samverkansavtal tecknas mellan hemkommun och mottagande kommun (i det här fallet Örebro) för att du ska kunna räknas som förstahandsmottagen vid antagningen. Om hemkommunen inte vill teckna avtal tas eleven emot i andra hand och i mån av plats på programmet.

För mer information kontakta NIU-ansvarig (sandra.mattsson@orebro.se) eller antagningsenheten i din hemkommun. För elever som söker något av våra lokala alternativ (Träning och Hälsa eller LIU) finns inte möjlighet att teckna något samverkansavtal.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Idrottsgymnasiet Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se