Gå till innehåll

På orebro.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Vad är cookies? Jag förstår

Meny

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Arbeta med måltider nära kunder och gäster på restaurang, bageri eller i butik.

2

Inriktningar:

Bageri och konditori

Restaurang

Är du intresserad av nya trender inom mat och dryck och har förmågan att kombinera nya smaker, eller vill lära dig det? Då är programmet Restaurang och livsmedel på Virginska gymnasiet just för dig. Här får du en utbildning nära verkligheten. Redan i årskurs ett får du öva på riktiga gäster.

Restaurang, bageri och butik

Vi har en à la carte-restaurang med fullständiga rättigheter där vi serverar lunch. Vi har även en lunchbufférestaurang, ett skolbageri där det tillverkas både bröd och konditoriprodukter, en delikatess- och charkavdelning samt en butik.

Kärnan i utbildningen

Utbildningen grundar sig i viktiga framtidskompetenser där service, kommunikation, produktkunskap hållbar utveckling samt sälj är kärnan i utbildningen.

Välj mellan inriktningarna Bageri och konditori eller Restaurang. Läs mer om inriktningarna längre ner på sidan.

Praktik i Sverige och utomlands

Utlandspraktik och uppdrag i verkligheten ger extra glans åt utbildningen. Tack vare gott samarbete med branschen kan vi erbjuda sammanlagt 16–19 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) där du får träna på dina yrkeskunskaper och skapa viktiga nätverk. Några av våra elever får möjlighet att göra sin APL utomlands i olika europeiska länder.

Spetsa din utbildning genom att delta i tävlingar

För att dessutom kunna spetsa din utbildning har du möjlighet att tävla i de olika yrkena, både nationellt och internationellt.

Efter utbildningen - jobb eller fortsatta studier

Efter utbildningen ska det vara möjligt att direkt påbörja en yrkesbana eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Kurser för grundläggande behörighet för studier på universitet och högskola ingår i utbildningen.

Vad gör vi på Restaurang- och livsmedelsprogrammet?

Film om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Programinriktat val

Programmet går att läsa som Programinriktat val för dig som saknar behörighet i ett eller flera ämnen. Läs mer om Programinriktat val.

Inriktningar OCH FÖRDJUPNINGAR

Inriktning Bageri och konditori

Vill du arbeta som bagare eller konditor och baka bröd, bullar och skapa fina tårtor? Då är det här inriktningen för dig.

Inriktning Restaurang

Inom restauranginriktningen har du möjlighet att välja mellan nedanstående fördjupningar:

  • Färskvaror, delikatesser och catering som vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta i en livsmedelsaffär och sälja delikatesser över disk? Den passar även dig som vill starta eget inom catering.
  • Kock är fördjupningen för dig som vill skapa vackra maträtter och ge gästerna en matupplevelse som de aldrig glömmer.
  • Servering passar dig som trivs med att vara nära gästerna och ge dem personlig service.

ÄMNEN OCH POÄNG

Gymnasiegemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Engelska 5

100 p

Historia 1a1

50 p

Idrott och hälsa 1

100 p

Matematik 1a

100 p

Naturkunskap 1a1

50 p

Religionskunskap 1

50p

Samhällskunskap 1a1

50p

Svenska 1

100 p

Total

600 p

Programgemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Hygien

100 p

Livsmedels- och näringskunskap

100 p

Måltids- och branschkunskap

100 p

Service och bemötande

100 p

Total

400 p

Inriktningar

Kurs

Poäng

Inriktningar

300 p

Total

300 p

Programfördjupningar

Kurs

Poäng

Programfördjupningar

900 p

Total

900 p

Individuellt val

Kurs

Poäng

Individuellt val

200 p

Total

200 p

Gymnasiearbete

Kurs

Poäng

Individuellt val

100 p

Total

100 p

efter studenten

  • Kock
  • Kallskänka
  • Butikskock
  • Arbeta med färskvaror
  • Catering och arbete i butik/deli
  • Bagare och konditor
  • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

under utbildningen

  • Praktik med möjlighet till utlandspraktik år 2 och 3

efter högskolestudier

  • Kulinarisk kock, köksmästare, restaurangchef, food & baverage-manager
  • Egen företagare
  • Sommelier och måltidskreatör

Följ Restaurang- och livsmedelsprogrammet i våra sociala medier

Kvalitetsarbete

På Virginska gymnasiet arbetar vi systematiskt med att följa upp, utvärdera och förbättra kvalitén på våra utbildningar. Resultat, analys och beslut om utvecklingsområden redovisar vi varje år i en kvalitetsrapport för respektive program.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Kontakt

Titel

Telefon

E-post

Eva-Lena Sjögren

Studie- och yrkesvägledare

019-21 66 58

evalena.sjogren@orebro.se

Liselotte Ekstrand

Programledare

019-21 16 62

liselotte.ekstrand@orebro.se

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Örebro län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats hittar du även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Tack för ditt svar!

Kontakta Virginska gymnasiet

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16.30

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se