För dig som är kreativ och intresserad av mat och dryck.
2
Inriktningar:
Bageri och konditori
Restaurang
Är du intresserad av mat, dryck, bageri och konditori och duktig på att kombinera nya smaker, eller vill du lära dig det? Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet perfekt för dig!
Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som är kreativ och serviceinriktad och som vill ha en yrkesutbildning som är nära verkligheten.
Beroende på vilken inriktning du väljer får du lära dig att baka bröd och skapa fina tårtor och praliner – eller laga mat, servera och ge dina gäster en häftig matupplevelse! Du får också lära dig om produktkunskap, hållbar utveckling och service.
I samarbete med Ung Företagsamhet får du chans att driva ett eget företag.
Redan första året får du möta riktiga gäster när du är med och driver våra restauranger, bageri och butik. Vi serverar lunch i vår à la carte-restaurang med fullständiga rättigheter. Vi har även en lunchbufférestaurang, ett bageri som tillverkar både bröd och konditoriprodukter och en butik, där vi säljer mycket av det vi skapar.
Hos oss får du möjlighet att tävla och delta i olika evenemang, både nationellt och internationellt. Här kan du läsa en intervju läraren Cajsa Rye och eleven Carla Rye som tävlade i Italien (Utbyten.se).
Tack vare ett gott samarbete med branschen erbjuder vi 16-19 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Då får du träna på dina yrkeskunskaper på en riktig arbetsplats och skapa viktiga nätverk i branschen. Du kan göra din APL i Sverige eller i ett annat europeiskt land.
Efter examen kan du arbeta inom bageri och konditori, eller kök och servering. Du kan också studera vidare inom yrkeshögskolan. I utbildningen ingår kurser för att få grundläggande högskolebehörighet.
Programmet går att läsa som Programinriktat val för dig som saknar behörighet i ett eller flera ämnen. Läs mer om Programinriktat val.
Kolla på filmen där du får se lite av det vi gör på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Inriktningar OCH FÖRDJUPNINGAR
ÄMNEN OCH POÄNG
Ladda ner en poängplan för läsår 2025/2026. Pdf, 234.2 kB.
Nyhet! Ny gymnasiereform från hösten 2025.
Följ Restaurang- och livsmedelsprogrammet i sociala medier
På Virginska gymnasiet arbetar vi systematiskt med att följa upp, utvärdera och förbättra kvalitén på våra utbildningar. Resultat, analys och beslut om utvecklingsområden redovisar vi varje år i en kvalitetsrapport för respektive program.
Kotankt | Titel | E-post |
---|---|---|
Susanna Bergman | Studie- och yrkesvägledare | |
Ulrika Ek | Utvecklingsledare/Yrkeslärare |
Senast uppdaterad:
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan för att förbättra webbplatsen! Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Tänk på att inte skicka in personuppgifter. Om du vill ha svar på en fråga kan du istället använda formuläret ”Lämna en synpunkt”.
Om du ändå skickar in personuppgifter via detta formulär hanteras uppgifterna av Kommunstyrelsen och kan eventuellt lämnas vidare till annan verksamhet inom Örebro kommun i syfte att förbättra vår service.
Här hittar du mer information om hur vi hanterar personuppgifter.
Du har nu hjälpt oss att förbättra våra webbplatser.