Gå till innehåll

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

För dig som är kreativ och intresserad av mat och dryck.

2

Inriktningar:

Bageri och konditori

Restaurang

Är du intresserad av mat, dryck, bageri och konditori och duktig på att kombinera nya smaker, eller vill du lära dig det? Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet perfekt för dig!

Yrkesutbildning nära verkligheten

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som är kreativ och serviceinriktad och som vill ha en yrkesutbildning som är nära verkligheten.

Beroende på vilken inriktning du väljer får du lära dig att baka bröd och skapa fina tårtor och praliner – eller laga mat, servera och ge dina gäster en häftig matupplevelse! Du får också lära dig om produktkunskap, hållbar utveckling och service.

I samarbete med Ung Företagsamhet får du chans att driva ett eget företag.

Restauranger, bageri och butik

Redan första året får du möta riktiga gäster när du är med och driver våra restauranger, bageri och butik. Vi serverar lunch i vår à la carte-restaurang med fullständiga rättigheter. Vi har även en lunchbufférestaurang, ett bageri som tillverkar både bröd och konditoriprodukter och en butik, där vi säljer mycket av det vi skapar.

Tävlingar och evenemang

Hos oss får du möjlighet att tävla och delta i olika evenemang, både nationellt och internationellt. Här kan du läsa en intervju läraren Cajsa Rye och eleven Carla Rye som tävlade i Italien (Utbyten.se).

Praktik i Sverige och utomlands

Tack vare ett gott samarbete med branschen erbjuder vi 16-19 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Då får du träna på dina yrkeskunskaper på en riktig arbetsplats och skapa viktiga nätverk i branschen. Du kan göra din APL i Sverige eller i ett annat europeiskt land.

Efter gymnasiet - jobb eller fortsatta studier

Efter examen kan du arbeta inom bageri och konditori, eller kök och servering. Du kan också studera vidare inom yrkeshögskolan. I utbildningen ingår kurser för att få grundläggande högskolebehörighet.

Programinriktat val

Programmet går att läsa som Programinriktat val för dig som saknar behörighet i ett eller flera ämnen. Läs mer om Programinriktat val.

Film om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Kolla på filmen där du får se lite av det vi gör på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Inriktningar OCH FÖRDJUPNINGAR

Bageri och konditori

Inriktningen Bageri och konditori är för dig som vill baka bröd, bullar och
skapa fina tårtor och praliner. Allt är möjligt – det är bara du som sätter
gränser för ditt bakande och skapande!

Se kurser inriktning

Se kurser fördjupning

Restaurang

Inriktningen Restaurang är för dig som vill lära dig att laga mat, servera
och ge dina gäster en häftig matupplevelse!

Se kurser inriktning

Se kurser fördjupning

ÄMNEN OCH POÄNG

Gymnasiegemensamma ämnen läsår 2025/2026

Kurser

Poäng

Engelska, nivå 1

100 p

Engelska, nivå 2*

100 p

Historia, nivå 1a1

50 p

Idrott och hälsa, nivå 1

100 p

Matematik, nivå 1a

100 p

Naturkunskap, nivå 1a1

50 p

Religionskunskap, nivå 1

50p

Samhällskunskap, nivå 1a1

50p

Svenska eller Svenska som andraspråk, nivå 1

100 p

Svenska eller Svenska som andraspråk, nivå 2*

100 p

Svenska eller Svenska som andraspråk, nivå 3*

100 p

* Kursen får väljas bort för den som inte vill läsa mot grundläggande behörighet för högskola och universitet.


Total

900 p

Programgemensamma ämnen läsår 2025/2026

Kurser

Poäng

Hygien, nivå 1

100 p

Livsmedels- och näringskunskap, nivå 1

100 p

Måltids- och branschkunskap, nivå 1

100 p

Service och bemötande, nivå 1

100 p

Total

400 p

Inriktningar läsår 2025/2026

Kurser

Poäng

Bageri och konditori

300 p

Bageri, nivå 1

100 p

Konditori, nivå 1

100 p

Choklad och konfektyr, nivå 1

100 p

Restaurang

300 p

Mat och dryck i kombination, nivå 1

100 p

Matlagning, nivå 1

100 p

Servering nivå 1

100 p

Total

300 p

Programfördjupningar läsår 2025/2026

Kurser

Poäng

Bageri och konditori

900 p

Bageri, nivå 2

200 p

Bageri, nivå 3

200 p

Konditori, nivå 2

200 p

Konditori, nivå 3

200 p

Entreprenörskap, nivå 1

100 p

Restaurang

900 p

Matlagning, nivå 2

100 p

Matlagning, nivå 3

200 p

Matlagning, nivå 4

200 p

Mat och dryck i kombination, nivå 2

100 p

Barteknik och ansvarsfull alkoholservering, nivå 1

100 p

Servering, nivå 2

100 p

Entreprenörskap, nivå 1

100 p

Total

900 p

Individuellt val läsår 2025/2026

Kurs

Poäng

Individuellt val

100 p

Total

200 p

Gymnasiearbete läsår 2025/2026

Kurs

Poäng

Gymnasiearbete

100 p

Total

100 p

under utbildningen

  • Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
  • Utlandspraktik
  • Grundläggande högskolebehörighet

efter studenten

  • Kock
  • Kallskänka
  • Butikskock
  • Arbete med färskvaror
  • Catering och arbete i butik/deli
  • Bagare och konditor
  • Egen företagare
  • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

efter högskolestudier

  • Kulinarisk kock
  • Köksmästare
  • Restaurangchef
  • Food & baverage-manager
  • Sommelier och måltidskreatör

Kvalitetsarbete

På Virginska gymnasiet arbetar vi systematiskt med att följa upp, utvärdera och förbättra kvalitén på våra utbildningar. Resultat, analys och beslut om utvecklingsområden redovisar vi varje år i en kvalitetsrapport för respektive program.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Kotankt

Titel

E-post

Susanna Bergman

Studie- och yrkesvägledare

susanna.bergman@orebro.se

Ulrika Ek

Utvecklingsledare/Yrkeslärare

ulrika.ek@orebro.se

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Virginska gymnasiet

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se