Gå till innehåll

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

För dig som är kreativ och intresserad av mat och dryck.

2

Inriktningar:

Bageri och konditori

Restaurang

Är du intresserad av mat, dryck, bageri och konditori och duktig på att kombinera nya smaker, eller vill du lära dig det? Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet perfekt för dig!

Yrkesutbildning nära verkligheten

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som är kreativ och serviceinriktad och som vill ha en yrkesutbildning som är nära verkligheten.

Beroende på vilken inriktning du väljer får du lära dig att baka bröd och skapa fina tårtor och praliner – eller laga mat, servera och ge dina gäster en häftig matupplevelse! Du får också lära dig om produktkunskap, hållbar utveckling och service.

I samarbete med Ung Företagsamhet får du chans att driva ett eget företag.

Restauranger, bageri och butik

Redan första året får du möta riktiga gäster när du är med och driver våra restauranger, bageri och butik. Vi serverar lunch i vår à la carte-restaurang med fullständiga rättigheter. Vi har även en lunchbufférestaurang, ett bageri som tillverkar både bröd och konditoriprodukter och en butik, där vi säljer mycket av det vi skapar.

Tävlingar och evenemang

Hos oss får du möjlighet att tävla och delta i olika evenemang, både nationellt och internationellt. Här kan du läsa en intervju läraren Cajsa Rye och eleven Carla Rye som tävlade i Italien (Utbyten.se).

Praktik i Sverige och utomlands

Tack vare ett gott samarbete med branschen erbjuder vi 16-19 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Då får du träna på dina yrkeskunskaper på en riktig arbetsplats och skapa viktiga nätverk i branschen. Du kan göra din APL i Sverige eller i ett annat europeiskt land.

Efter gymnasiet - jobb eller fortsatta studier

Efter examen kan du arbeta inom bageri och konditori, eller kök och servering. Du kan också studera vidare inom yrkeshögskolan. I utbildningen ingår kurser för att få grundläggande högskolebehörighet.

Programinriktat val

Programmet går att läsa som Programinriktat val för dig som saknar behörighet i ett eller flera ämnen. Läs mer om Programinriktat val.

Film om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Kolla på filmen där du får se lite av det vi gör på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Inriktningar OCH FÖRDJUPNINGAR

Bageri och konditori

Inriktningen Bageri och konditori är för dig som vill baka bröd, bullar och skapa fina tårtor och praliner. Du lär dig hantera maskiner, råvaror och olika tekniker och får själv skapa egna kreativa och delikata bakverk. Allt är möjligt – det är bara du som sätter gränser för ditt bakande och skapande!

Efter examen kan du arbeta som till exempel bagare eller konditor.

Kurser som ingår i utbildningen

Förutom de gymnasiegemensamma ämnena läser du även dessa kurser.

Kurser på inriktningen

Yrkeskurser

Poäng

Bageri 1

100 p

Konditori 1

100 p

Choklad och konfektyr

100 p

Total

300 p

Kurser på inriktningen

Fördjupning - kurser

Poäng

Bageri 2

200 p

Bageri 3

100 p

Konditori 2

200 p

Konditori 3

100 p

Bageri specialisering

100 p

Bageri specialisering

100 p

Entreprenörskap

100 p

Total

900 p

Restaurang

Inriktningen Restaurang är för dig som vill lära dig att laga mat, servera och ge dina gäster en häftig matupplevelse! Fokus ligger på måltiden som helhetsupplevelse - allt från försäljning, hygien och näringslära till service och bemötande. Du lär dig både traditionella och moderna metoder inom professionell matlagning och servering.

Inom restauranginriktningen har du möjlighet att välja mellan fördjupningarna:

  • Färskvaror, delikatesser och catering - för dig som är intresserad av att arbeta i en livsmedelsaffär och sälja delikatesser över disk. Den passar även dig som vill starta eget inom catering.
  • Kock - för dig som vill skapa vackra maträtter och ge gästerna en matupplevelse som de aldrig glömmer.
  • Servering - för dig som trivs med att vara nära gästerna och ge dem personlig service.

Kurser som ingår i utbildningen

Förutom de gymnasiegemensamma ämnena läser du även dessa kurser.

Kurser på inriktningen

Inriktning restaurang - kurser

Poäng

Mat och dryck i kombination

100 p

Matlagning 1

100 p

Servering 1

100 p

Total

300 p

Kurser på inriktningen

Fördjupning restaurang - kurser

Poäng

Matlagning 2

200 p

Matlagning 3

200 p

Matlagning 4

200 p

Matsalshantverk

100 p

Drycker och ansvarsfull alkoholhantering

100 p

Entreprenörskap

100 p

Total

900 p

ÄMNEN OCH POÄNG

Gymnasiegemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Engelska 5

100 p

Historia 1a1

50 p

Idrott och hälsa 1

100 p

Matematik 1a

100 p

Naturkunskap 1a1

50 p

Religionskunskap 1

50p

Samhällskunskap 1a1

50p

Svenska 1

100 p

Total

600 p

Programgemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Hygien

100 p

Livsmedels- och näringskunskap

100 p

Måltids- och branschkunskap

100 p

Service och bemötande

100 p

Total

400 p

Inriktningar

Kurs

Poäng

Bageri och konditori - kurser

300 p

Restaurang - kurser

300 p

Total

300 p

Individuellt val

Kurs

Poäng

Service och bemötande 2

100 p

Idrott och hälsa 2

100 p

Total

200 p

Gymnasiearbete

Kurs

Poäng

Gymnasiearbete

100 p

Total

100 p

Individuellt val

Kurs

Poäng

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100 p

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100 p

Engelska 6

100 p

Total

300 p

under utbildningen

  • Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
  • Utlandspraktik
  • Grundläggande högskolebehörighet

efter studenten

  • Kock
  • Kallskänka
  • Butikskock
  • Arbete med färskvaror
  • Catering och arbete i butik/deli
  • Bagare och konditor
  • Egen företagare
  • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

efter högskolestudier

  • Kulinarisk kock
  • Köksmästare
  • Restaurangchef
  • Food & baverage-manager
  • Sommelier och måltidskreatör

Kvalitetsarbete

På Virginska gymnasiet arbetar vi systematiskt med att följa upp, utvärdera och förbättra kvalitén på våra utbildningar. Resultat, analys och beslut om utvecklingsområden redovisar vi varje år i en kvalitetsrapport för respektive program.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Kotankt

Titel

E-post

Susanna Bergman

Studie- och yrkesvägledare

susanna.bergman@orebro.se

Ulrika Ek

Utvecklingsledare/Yrkeslärare

ulrika.ek@orebro.se

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Virginska gymnasiet

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se