5
Inriktningar:
Anläggningsfordon
Husbyggnad
Mark och anläggning
Måleri
Plåtslageri
Bygg- och anläggningsprogrammet på Tullängsgymnasiet vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar.
På programmet får du lära dig att arbeta med byggnation och anläggning. Du får kunskap om hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt samtidigt som du får kunskaper om branschens olika yrken och arbetsprocesser. Du kan välja mellan fem inriktningar: Anläggningsfordon, Husbyggnad, Mark och anläggning, Måleri eller Plåtslageri. Läs mer om respektive inriktningar längre ner.
Byggbranschen erbjuder en rad intressanta yrken. Hos oss lägger du grunden till en karriär inom bygg och anläggning. Under första året får du prova på en rad olika yrkesområden. Inför årskurs 2 väljer du sedan inom vilket yrke du vill fortsätta.
I årskurs 2 och 3 får du också arbeta ute på olika företag inom ”ditt” yrke i sammanlagt 16 veckor. Du får arbeta på både stora och små företag. Då har du chansen att visa upp dig för olika arbetsgivare och skaffa dig bra referenser. Tullängsgymnasiet har samarbete med många olika företag i byggbranschen, även utomlands.
På Bygg- och anläggningsprogrammet får du grunderna i det yrke du valt. Efter utbildningen kan du söka arbete direkt. Du har redan bra kontakter då du i åk 2 och 3 fått arbeta ute på olika företag. Du är även behörig att söka till utbildningar inom yrkeshögskolan.
På programmet har du även möjligheten att välja till grundläggande högskolebehörighet genom att läsa Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.
Du har dessutom möjlighet att bredda dig ytterligare genom att kombinera yrkesutbildningen med att läsa kurser som ger särskild behörighet t ex Matematik 2a som ger särskild behörighet till tekniskt eller naturvetenskapligt basår. Även Historia 1a2 och Samhällskunskap 1a2 erbjuds. Dessa kurser startar endast om det finns tillräckligt intresse. Särskild behörighet förutsätter att du läst kurserna för grundläggande behörighet.
Om du saknar betyg i ett eller flera grundskoleämnen, som krävs för behörighet till ett nationellt program, kan du bli antagen till ett introduktionsprogram. På introduktionsprogrammet får du en egen studieplan anpassad helt till dina förutsättningar. Planen kan innehålla både grundskole- och gymnasiekurser. Vill du veta mer, kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola.
INRIKTNINGAR och fördjupning
ÄMNEN OCH POÄNG
På Tullängsgymnasiet arbetar vi systematiskt med att följa upp, utvärdera och förbättra kvalitén på våra utbildningar. Resultat, analys och beslut om utvecklingsområden redovisar vi varje år i en kvalitetsrapport för respektive program.
Sandra Subraian Ekholm | Studie- och yrkesvägledare | ||
Alexander Berggren | Ungdomsinformatör |
Tullängsgymnasiet
Telefon: 019-21 10 00Telefon: 019-21 10 00
Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30
Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10
Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16
E-post till servicecenter