VVS- och fastighetsprogrammet

Från skola till arbetsliv.

Inriktning:

VVS-teknik

VVS- och fastighetsprogrammet på Tullängsgymnasiet vänder sig till dig som är intresserad av installationer, service och underhåll av energitekniska anläggningar och system i fastigheter.

I VVS-yrket ingår arbeten som installation av bergvärme och luftvärmepannor, solvärme, varmvattenberedare och arbete med energibesparing.

Tekniken blir allt mer avancerad och därför väljer många att anlita professionell hjälp. Arbetet är fritt och självständigt och du arbetar nära dina kunder. Ofta ordnar du allt från inköp av material till planering och montering.

Nära samarbete med VVS-branschen

Tullängsgymnasiet har sedan många år ett nära samarbete med VVS-installatörerna i Örebro län. Du gör en viss utbildningstid hos de samverkande VVS-företagen. Utbildningen följer branschens krav på olika kurser som eleven måste vara minst godkänd i.

Efter utbildningen

På VVS- och fastighetsprogrammet får du grunderna i yrket. Efter utbildningen kan du söka arbete direkt. Du har redan bra kontakter då du i åk 2 och 3 fått arbeta ute på olika företag. Du är även behörig att söka till utbildningar inom yrkeshögskolan.

Behörighet för högskolestudier

På programmet har du även möjligheten att välja till grundläggande högskolebehörighet genom att läsa Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.

Du har dessutom möjlighet att bredda dig ytterligare genom att kombinera yrkesutbildningen med att läsa kurser som ger särskild behörighet t ex Matematik 2a som ger särskild behörighet till tekniskt eller naturvetenskapligt basår. Även Historia 1a2 och Samhällskunskap 1a2 erbjuds. Dessa kurser startar endast om det finns tillräckligt intresse. Särskild behörighet förutsätter att du läst kurserna för grundläggande behörighet.

Introduktionsprogram

Om du saknar betyg i ett eller flera grundskoleämnen, som krävs för behörighet till ett nationellt program, kan du bli antagen till ett introduktionsprogram. På introduktionsprogrammet får du en egen studieplan anpassad helt till dina förutsättningar. Studieplanen kan innehålla både grundskolekurser och gymnasiekurser. Vill du veta mer, kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola.

INRIKTNING och fördjupning

Inriktning och fördjupning

Inriktningen VVS ger dig kunskaper i installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem, om installationsregler och bygglagstiftning samt om energi-, miljö- och säkerhetsfrågor.

Länkarna går till Skolverkets kursinformation.

Kurser på inriktningen

Inriktning 400 p:

Entreprenadteknik

100 p

VVS svets och lödning rör

Värmeteknik 1

Gymnasiearbete

efter studenten

• VVS-installatör
  • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

under utbildningen

• Praktik/ APL (Arbetsplatsförlagt lärande)

efter högskolestudier

• VVS-ingenjör

Följ VVS- och fastighetsprogrammet på facebook

Kvalitetsarbete

På Tullängsgymnasiet arbetar vi systematiskt med att följa upp, utvärdera och förbättra kvalitén på våra utbildningar. Resultat, analys och beslut om utvecklingsområden redovisar vi varje år i en kvalitetsrapport för respektive program.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Sandra Subraian Ekholm

Studie- och yrkesvägledare