Gå till innehåll

Industritekniska programmet

För dig som vill tillverka produkter från idé och design till färdig produkt

1

Inriktning:

Produkt- och maskinteknik

Är du framtidens industritekniker som snabbt vill börja jobba? Då kan Industritekniska programmet vara rätt val för dig! Här får du lära dig ett tekniskt yrke på riktigt och kan snabbt börja jobba med det du lärt dig.

Nytt program som startar höstterminen 2025

Industritekniska programmet är nytt och startar höstterminen 2025 på Tullängsgymnasiet. Mer information om programmet och inriktningen produkt- och maskinteknik publiceras löpande.

Inriktning produkt- och maskinteknik

På Industritekniska programmet får du förståelse för hur en produkt utvecklas från idé och design till färdig produkt. Du lär dig att använda industriell teknik och avancerade tekniska system. Utöver det får du kunskap om hur arbetsplatser är organiserade, produktekonomi, användning av råvaror och energi och hur du säkerställer att produkterna håller rätt kvalitet.

Utbildningen tar också upp hur valet av material, metoder och teknik kan påverka samhälle och miljö. Stor vikt läggs på arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och bygga upp en god hälsa. Du blir väl förberedd inför ditt framtida yrkesliv.

På Tullängsgymnasiet erbjuder vi inriktningen produkt- och maskinteknik.

En varierad vardag

Hos oss får du en stimulerande och varierad vardag i en trygg och tillåtande lärmiljö. Undervisning i klassrum varvas med studiebesök, branschträffar och arbetsplatsförlagt lärande.

Värdefulla kontakter i branschen

Under din utbildning gör du minst 15 veckors APL. Det kan även vara aktuellt med lärling under studietiden.

Du får chans att använda spännande teknik och samarbeta med företag inom industrin, vilket ger värdefulla kontakter och erfarenheter. Tullängsgymnasiet har väletablerade kontakter inom branschen och Industritekniska programmet samarbetar med många företag i länet. Våra samarbetsföretag kommer erbjuda dig som elev sommarjobb under utbildningen och visstidsanställning efter avklarad examen utifrån givna villkor.

Läs mer på Cumminsmeritor.com.

Läs mer på Epiroc.com/sv-se.

Läs mer på Johnson-metall.com

Läs mer på Lindemaskiner.se.

Läs mer på Mondijobs.se.

Röda vingar mot vit botten, med ordet Ory i rött i cirkel mitt i vingparet.

Läs mer på Ory.se

Röd blixt mot vit bakgrund och så svart text där det står Stoneridge

Läs mer på Stoneridge.com

Läs mer på Suzukigarphyttan.com.

Läs mer på Totalinnovation.se.

Läs mer på Vossloh-nordic.com/se.

Många möjligheter efter gymnasiet

Efter examen kan du börja arbeta direkt, läsa vidare inom yrkeshögskolan eller starta eget företag - vår idé om En väg in – flera vägar ut.

Yrkesmöjligheter

Det finns många yrkesmöjligheter efter examen. Här är några exempel på vad du kan jobba med.

CNC-operatör

Som CNC-operatör jobbar du med att sköta datorstyrda maskiner som bearbetar råmaterial till produkter. CNC-operatören tar hand om maskinen genom att förbereda med material, utrustning och verktyg så att tillverkningen ska fungera som den ska.

En CNC-operatör behöver kunna läsa ritningar, programmera, utföra enklare underhåll och kontrollera att tillverkningen har bra kvalitet.

Maskinoperatör

Som maskinoperatör arbetar du med att sköta och kontrollera en eller flera maskiner så att tillverkningen fungerar som den ska.

Maskinoperatören förhindrar stopp i produktionen genom att åtgärda problem som uppstår, hantera och fylla på material, kontrollera kvalitet och utföra enklare underhåll av maskinen och kringutrustning.

Montör

Som montör sätter du ihop och installerar komponenter och utrustning till färdiga produkter. Produkterna kan bestå av både elektriska komponenter och mekaniska delar och du behöver följa beskrivningar, kunna läsa ritningar och använda olika typer av monteringsverktyg när du monterar.

Mättekniker

Som mättekniker kontrollerar du att kvaliteten hos produkter är tillräckligt bra och uppfyller alla krav. I arbetet gör du olika typer av mätningar med hjälp av mätmaskiner och manuell mätutrustning.

En mättekniker behöver vara noggrann i mätningarna, kunna läsa ritningar och dokumentera resultaten.

Processoperatör

Som processoperatörer arbetar du i tillverkningsindustrin med att övervaka och styra tillverkningen av produkter som går igenom processer.

Ofta sker tillverkningen automatiskt där flera maskiner kan vara ihopkopplade och som processoperatör ser du till att alla delar i tillverkningsprocessen fungerar tillsammans genom att övervaka processen med hjälp av datorer eller kontrollrum.

Du löser problem som uppstår i processen så att tillverkningen inte stannar, kontrollerar och provar produkternas kvalitet, sköter de olika maskinerna och arbetar med underhåll av olika delar i tillverkningsprocessen.

Ämnen och poäng

Mer information om ämnen och poäng kommer.

INRIKTNINg

Produkt- och maskinteknik

Du lär dig hantera verktyg, industriutrustning och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel CNC-operatör, maskinoperatör, produktionstekniker, montör, materialhanterare och processoperatör.

under utbildningen

  • APL (arbetsplatsförlagt lärande)
  • Lärling
  • Grundläggande högskolebehörighet
  • Branschkontakter

efter studenten

  • CNC-operatör
  • Maskinoperatör
  • Montör
  • Mättekniker
  • Processoperatör

efter högskolestudier

  • Produktionstekniker
  • Karriärväg inom företaget

Kvalitetsarbete

På Tullängsgymnasiet arbetar vi systematiskt med att följa upp, utvärdera och förbättra kvalitén på våra utbildningar. Resultat, analys och beslut om utvecklingsområden redovisar vi varje år i en kvalitetsrapport för respektive program.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Kontakt

Titel

Telefon

E-post

Sandra Subraian Ekholm

Studie- och yrkesvägledare

019–21 39 68

SYV-TU@orebro.se

Ella Bergman

Ungdomsinformatör

076–551 52 59

ella.bergman@orebro.se

Oskar Holmqvist

Företagskontakt och projektledare för programmet

019–21 66 44

oskar.holmqvist@orebro.se

Gustav Axmon

Rektor

019–21 66 30

gustav.axmon@orebro.se

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Tullängsgymnasiet

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se