El- och energiprogrammet

Elektriker, service eller support?

Inriktningar:

Dator- och kommunikationsteknik

Elteknik

El- och energiprogrammet på Tullängsgymnasiet är ett yrkesprogram som vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer eller datorer och kommunikation.

Vill du arbeta fritt och självständigt och tycker att det är kul att lösa tekniska problem kommer du att trivas inom elteknik- eller IT-branschen. Det är ansvarsfulla och rörliga yrken med omväxlande arbetsuppgifter. Utbildningen har utformats i nära samarbete med installationsföretag och CISCO. I slutet av utbildningen har du möjlighet att profilera din utbildning med yrkeskurser inriktade mot olika nischer.

Det här kan du jobba som

Utbildningen leder till eltekniska yrken som till exempel installationselektriker, industrielektriker och larmtekniker, eller olika yrken inom IT-branschen som nätverkstekniker, hemservicetekniker och elektronikproduktionstekniker.

Du söker redan från början i årskurs 1 vilken inriktning du vill börja. Inriktning Elteknik eller Dator- och kommunikationsteknik. Läs mer om respektive inriktning längre ner.

Möjlighet att läsa vidare på yrkeshögskola och högskola

Efter utbildningen är du även behörig att söka till utbildningar inom yrkeshögskolan.

På programmet har du också möjligheten att välja till grundläggande högskolebehörighet genom att läsa Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.

Du har dessutom möjlighet att bredda dig ytterligare genom att kombinera yrkesutbildningen med att läsa kurser som ger särskild behörighet t ex Matematik 2a som ger särskild behörighet till tekniskt eller naturvetenskapligt basår. Även Historia 1a2 och Samhällskunskap 1a2 erbjuds. Dessa kurser startar endast om det finns tillräckligt intresse. Särskild behörighet förutsätter att du läst kurserna för grundläggande behörighet.

Introduktionsprogram

Om du saknar betyg i ett eller flera grundskoleämnen, som krävs för behörighet till ett nationellt program, kan du bli antagen till ett introduktionsprogram. På introduktionsprogrammet får du en egen studieplan anpassad helt till dina förutsättningar. Studieplanen kan innehålla både grundskole- och gymnasiekurser. Vill du veta mer, kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola.

INRIKTNINGAR

Inriktning Dator- och kommunikationsteknik

Ger kunskaper i att yrkesmässigt installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem samt kunskaper om informationssäkerhet. Inriktningen ska också utveckla din förmåga att arbeta med system för presentation av data, bild, ljud och interaktiva tekniker. Inriktningen kan leda till yrken som till exempel nätverkstekniker, teknisk säljare, supporttekniker och servicetekniker.

Länkarna går till Skolverkets kursinformation.

Inriktning Elteknik

Elteknik ger kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar av olika slag. Sedan hösten 2011 är Tullängsgymnasiet en ETG- partner. Det innebär att du gör din lärlingstid under dina tre år på gymnasiet och att du får ditt yrkescertifikat på studentdagen. Yrkescertifikatet ger dig möjlighet att söka arbete som elektriker, inte bara i Sverige utan i flera länder i Europa.

Länkarna går till Skolverkets kursinformation

• Teknisk säljare
  • Supporttekniker
  • Servicetekniker
  • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

under utbildningen

• Praktik/ APL (Arbetsplatsförlagt lärande)

efter högskolestudier

• Egen företagare

Kvalitetsarbete

På Tullängsgymnasiet arbetar vi systematiskt med att följa upp, utvärdera och förbättra kvalitén på våra utbildningar. Resultat, analys och beslut om utvecklingsområden redovisar vi varje år i en kvalitetsrapport för respektive program.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Sandra Subraian Ekholm

Studie- och yrkesvägledare