Samhällsvetenskapsprogrammet

För dig som är nyfiken på samhället, lokalt och globalt.

Inriktning:

Samhällsvetenskap

Det här programmet vänder sig till dig som är intresserad av hur människa och samhälle utvecklas och fungerar på olika sätt, lokalt och globalt.

Livesändning från digital öppet hus

Digitalt öppet hus 4 februari 2021.

Följ med på en rundvandring på Samhällsvetenskapsprogrammet

I den här videon får du följa med våra nuvarande elever Alexander och Sigrid på en rundvandring på Samhällsvetenskapsprogrammet här på Karolinska gymnasiet.

Följ oss på Instagram

Vill du bygga en bra grund för framtida studier?

På vårt program kommer du att få möjlighet att utveckla dina kunskaper om hur samhället ser ut runt omkring oss genom att studera bland annat mänskliga rättigheter, maktförhållanden, ekonomi, politik, sociala villkor och människors relationer. Genom detta kommer du att utveckla dina förmågor inom kommunikation, argumentation och analys. Du lär dig att motivera dina egna ställningstaganden samt att diskutera och formulera lösningar på allt från etiska dilemman till internationella konflikter. Det innebär att flera lärare/kurser samarbetar runt ett gemensamt tema.

FN-certifierad skola

Karolinska gymnasiet är en av Sveriges FN-certifierade gymnasieskolor och den enda i länet. Det innebär att vi har ett stort engagemang för globala frågor och att vi varje år genomför olika FN-rollspel. Vi har även en engagerad FN-förening för dig som brinner för internationella frågor.

Det här kan du bli

Programmet riktar sig till dig som vill läsa vidare till exempelvis jurist, journalist, lärare, polis diplomat eller något annat intressant samhällsorienterat yrke. Om du väljer att läsa de valbara kurserna naturkunskap 2 och matematik 3 breddar du din högskolebehörighet.

På Samhällsprogrammet kan du även välja att läsa spetsutbildningen inom internationella relationer, den enda som finns i Sverige.

INRIKTNING och FÖRDJUPNING

Samhällsvetenskaplig inriktning och fördjupning

Under utbildningens gång fördjupar du dig i ämnen som historia, samhällskunskap, geografi och religion. Under årskurs tre fördjupar du dig ytterligare. Vi erbjuder tre olika programfördjupningar i årskurs tre.

I ”Beteende och relationer” får du mer kunskaper om relationer, migration, trafficking, sekter etc. Du får lära dig mer om dig själv och om relationen människor emellan. För dig som vill jobba med människor exempelvis som socionom, journalist, lärare, inom FN eller liknande passar denna fördjupning utmärkt.

I ”Brott och straff” får du lära dig mer om rättssystemet, kriminalitet, lagarna i Sverige och mycket mer. Du får lära dig mer om hela kedjan från brott till straff. Om du till exempel siktar på att bli polis eller jurist passar denna fördjupning bra.

I ”Internationella relationer” får du veta mer om internationella konflikter, aktörer på den internationella arenan och olika internationella organisationer. För dig som vill jobba internationellt inom exempelvis FN eller EU är denna fördjupning en bra möjlighet.

På samhällsvetenskapsprogrammet har vi också en del utbyten med andra länder, vilket gör att du under utbildningstiden kan få möjlighet att bo i en familj utomlands och lära dig mer om ett främmande lands kultur.

ÄMNEN OCH POÄNG

Gymnasiearbete

Gymnasiearbete

efter studenten

• Högskolestudier (kan kräva särskild behörighet)

under utbildningen

• Internationella utbyten

efter högskolestudier

• Lärare
  • Psykolog
  • Socionom
  • Kriminolog
  • Systemvetare
  • Turismadministratör

Kvalitetsarbete

På Karolinska gymnasiet arbetar vi systematiskt med att följa upp, utvärdera och förbättra kvalitén på våra utbildningar. Resultat, analys och beslut om utvecklingsområden redovisar vi varje år i en kvalitetsrapport för respektive program.

Vill du veta mer? Kontakta mig!

Tony Adolfsson

Studie- och yrkesvägledare