Nycklar till hotellrum

Hotell- och turismprogrammet

För dig som vill arbeta inom hotell, konferens och turism.

Inriktningar:

Hotell och konferens

Turism och resor

Teckenspråk

Är du en social person som drömmer om att arbeta inom hotell, konferens eller turismnäringen? Då kan Hotell- och turism­programmet vara något för dig!

På Hotell- och turismprogrammet får du lära dig om service och kundbemötande. Det personliga mötet och kundens upplevelse står i fokus. Du får kunskap om marknadsföring och försäljning och utvecklar din förmåga att förstå andra människors önskemål och behov.

På Hotell- och turismprogrammet kan du välja om du vill läsa för att ta en yrkesexamen och börja jobba direkt efter gymnasiet eller om du vill komplettera din utbildning med de kurser du behöver för att få grundläggande behörighet till fortsatta studier på högskola eller universitet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Det här är ett yrkesförberedande program. En del av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då praktiserar du på en eller flera arbetsplatser. På så sätt får du chansen att träna på det du lärt dig i undervisningen och utveckla dina yrkeskunskaper ytterligare. APL är också ett bra sätt att knyta kontakter med olika arbetsgivare som du kan vända dig till när det är dags för dig att söka jobb.

Teckenspråk

Döva elever läser svenskt teckenspråk som en del av gymnasieutbildningen enligt den individuella studieplanen.

Övriga elever har möjlighet att läsa svenskt teckenspråk som modernt språk.

Examen

För att få en examen från ett nationellt program behöver du slutföra utbildningen med godkända resultat. Elever som inte uppnår kraven för gymnasieexamen får istället ett studiebevis.

Skola

Programmet finns på Virginska gymnasiet.

INRIKTNINGAR

Den här inriktningen passar dig som vill arbeta som receptionist eller konferensvärd/värdinna. Du lär dig planera och utföra receptionsarbete så som incheckning, rumstilldelning, utcheckning och kassaarbete. Du lär dig också om mässor och konferenser. Du får kunskap om bemötande och gästservice, planering och kommunikation.

Den här inriktningen passar dig som vill arbeta inom turism med guidning eller aktiviteter och upplevelser. Du får kunskaper för arbete med turistinformation, organisation och planering av resor, aktiviteter och upplevelser av olika slag. Du får lära dig om bokning och försäljning, guidning, turistinformation, aktiviteter och upplevelser. En viktig del av utbildningen är kunskap om kommunikation, marknadsföring och resmål.

ÄMNEN OCH POÄNG

• Hotell- och konferensbokning
  • Guide
  • Turistinformatör