Gå till innehåll

Som anläggningsförare kör du hjullastare eller grävmaskin. Du kan arbeta vid byggnation av hus, bostadsområden, vägar och anläggningar. Du kör maskiner för grävning, lastning, lossning och snöröjning. Utbildningsperioden är 30 veckor.

Innehåll på sidan

Behörighet till utbildningen

För att få gå utbildningen måste du uppfylla kraven som gäller för alla yrkesutbildningar på gymnasienivå. Du måste även ha kunskap i svenska samt B-körkort.

Krav för att få gå utbildningen, behörighet

Du är behörig att studera på yrkesutbildningar på gymnasienivå från och med juli månad det år du fyller 20 år. Du behöver även uppfylla det här:

  • Du ska vara folkbokförd i Örebro kommun. Är du folkbokförd i en annan kommun tar du kontakt med din hemkommun och söker utbildningen i Örebro via hemkommunen.
  • Du saknar de kunskaper du kan få på utbildningen. Om du tidigare har läst utbildningen eller kursen på gymnasiet har du inte rätt att läsa samma igen på Komvux.
  • Du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Yngre än 20 år?

Du kan vara behörig även om du är yngre än 20 år. Då ska du ha slutfört en gymnasieutbildning på ett nationellt program eller annan likvärdig utbildning. Du behöver också uppfylla de övriga villkoren som står i punktlistan ovanför.

Kunskaper i svenska

Du måste ha kunskaper i svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Kunskaperna ska motsvara:

  • grundskolans årskurs 9.

Om du har läst via Komvux ska du ha kunskaper motsvarande:

  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Ett godkänt språktest är obligatoriskt för alla sökande som inte har godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Du måste kunna styrka dina kunskaper genom betyg, intyg och/eller testresultat.

Krav på B-körkort

Du måste ha B-körkort för att få gå utbildningen. Bifoga en bild på körkortets fram- och baksida med ansökan.

Så här ansöker du

När ansökan är öppen hittar du den på vår ansökningswebb under fliken "Kurspaket". Du hittar länken till ansökningswebben via denna sida där det även står mer information om vad du behöver tänka på innan ansökan.

Om utbildningen

På utbildningen får du bland annat lära dig att köra hjullastare och grävmaskin samt sköta underhåll och enklare reparationer av maskinens kringutrustning. Du får lära dig att bygga vägar och husgrunder, gräva och lägga vatten- och avloppsledningar, lasta och lossa olika typer av gods och material. Att utföra markarbeten utanför maskinen är ett viktigt inslag i utbildningen. Du kommer också att få lära dig att läsa ritningar och beskrivningar för bygg- och anläggningsarbeten och arbeta med laser- och GPS-utrustning.

Boka träff med lärare

Vi vill att sökande till utbildningen ska boka in en enskild träff med lärare på utbildningen. Detta för att du ska få ta del av vad det innebär att gå utbildningen samt att arbeta som anläggningsförare. Boka träff genom att mejla till Jan Eriksson på jan.eriksson@me.se.

Läs mer om utbildningen

Ett genomgående tema under hela utbildningen är säkerhet, arbetsmiljö och kvalitetsaspekter när du utför olika arbetsmoment. I kursplanen ingår även de behörighetsutbildningar som branschen efterfrågar; APV 1­–2 (Arbete på väg), ADR-S 1.3 (Värdeberäknad mängd, farligt gods) och Säkra lyft.

Arbetssätt och arbetsformer

Studierna bedrivs på heltid och på dagtid. Det innebär att du förväntas närvara vid undervisningen på skolan. Vi varvar teoretiska genomgångar med praktiska övningar, och studierna bedrivs både i grupp och enskilt.

Minst 15 procent av utbildningen gör du på en arbetsplats med handledare, i så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen sker i samarbete med ME-skolan (Maskinentreprenörerna). Större delen av utbildningen är förlagd på Kvinnerstaområdet i Axberg, Örebro.

Utbildningsperiod

Utbildningsperioden är 2 september 2024–28 mars 2025. Utbildningstiden är 30 veckor.
För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.

Avgifter

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur, skyddsskor och varselkläder som följer klassificeringen för arbete på väg.

Kurser som ingår

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Så fungerar antagningen

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Besked om antagning

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Vid avhopp i början av utbildningen kan du som är reserv få en plats.

Finansiera dina studier

Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier. Vid ansökan ska du uppge studietid och omfattning, det vill säga antal poäng.

Är du döv eller har en hörselnedsättning?

Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Se film nedan på teckenspråk.

Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.

Språktest

Om du inte har godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå blir du kallad till ett språktest som bekostas av Komvux. Det sker efter att du har skickat in din ansökan.

Kontakt

Generella frågor om utbildningen och vägledning

Kontakta Vägledningscenter

Frågor om innehållet i utbildningen

Annelie Forsell, ME-skolan
annelie.forsell@me.se, 08-762 70 86

Jan Eriksson, ME-skolan
jan.eriksson@me.se

Frågor om yrkesutbildningar

Kontakta Henrik Frih, utbildningssamordnare
henrik.frih@orebro.se, 019-21 38 50

Utbildningen medfinansieras av EU-medel.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Komvux

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se