Nätverkstekniker

Som nätverkstekniker arbetar du med installation, drift och underhåll av nätverksrelaterade produkter och tjänster. Du har ett ansvarsfullt arbete och du har kontakt och dialog med kunder. Att nätverket fungerar är nödvändigt och många gånger avgörande för ett företags verksamhet.

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen

När vi har klart med datum för nästa kursstart informerar vi här om när ansökan öppnar.

Vad gör en nätverkstekniker?

Som nätverkstekniker kan du arbeta med större projekt, som att flytta servermiljöer till molnteknik eller uppgradera brandväggar för att nätverket ska vara så säkert som möjligt.

Du har kunskap om nätverksutrustning som switchar, routrar och access-punkter, brandväggsutrustning, lastbalansering, routingprotokoll och VPN-teknik. Som nätverkstekniker arbetar du även med felsökning i nätverket liksom i loggar.

För att lyckas i din roll är det viktigt att du har ett intresse för teknik och data.

På utbildningen får du lära dig om uppbyggnad och funktion av olika delar och komponenter i nätverk. Även att planera arbetet på ett säkert sätt samt läsa och förstå instruktioner, manualer och andra dokument på både svenska och engelska. Samt att utföra hårdvaru- och mjukvaruinstallation, konfigurering, optimering, analys och administration av nätverksmiljöer.

Du får lära dig att bygga upp nätverk och anläggningar och skapa systemlösningar. Du får kunskap om molntjänster och automatisering. Även att kunna övervaka, underhålla, felsöka och identifiera och åtgärda fel i utrustning i nätverksmiljöer. Samt att dokumentera ditt arbete om hur man bemöter kunder.

Utbildningen sker i samarbete med Tullängsgymnasiet och genomförs i deras lokaler på Tullängsgatan 7.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Du behöver ha vana av att använda dig av dator och tillgång till en egen bärbar dator.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

28 februari 2022–16 december 2022. Sommaruppehåll vecka 27–30.
Utbildningstiden är 38 veckor.

Med reservation för förändring av kurser.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

För att få gå utbildningen måste du uppfylla kraven som gäller alla yrkesutbildningar på gymnasienivå. Här kan du läsa vilka dessa krav är.

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik, svenska och engelska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen.

• matematik, matematik 1 på gymnasienivå
  • svenska/svenska som andraspråk, motsvarande grundskolans årskurs 9. Delkurs 4 om du har läst på Komvux efter 1 januari 2017.
  • engelska, engelska 5 på gymnasienivå

Språktest

Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.

Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.

Detta gäller inte elever som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Är du döv eller har en hörselnedsättning och vill läsa en av våra yrkesutbildningar?

Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Vi måste ha din ansökan senast onsdag 24 november. Sista dag att komplettera din inskickade ansökan är onsdagen 1 december.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Generella frågor om utbildningen

Kontakta Carolina Gustander, rektor Tullängsgymnasiet carolina.gustander@orebro.se

Kontakta Lovisa Anell, utbildningssamordnare
lovisa.anell@orebro.se, 019-21 33 36