Barnskötare – lärlingsutbildning

Utbildningen ger dig kunskaper om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt om förskolans pedagogiska verksamheter. Efter utbildningen kan du arbeta som barnskötare i förskolan.

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen

När vi har klart med datum för nästa kursstart informerar vi här om när ansökan öppnar.

Vad gör en barnskötare?

Barnskötaren arbetar med barn inom förskolan eller andra peda­go­giska verksamheter. Att delta i lekar och aktiviteter är en stor del av barnskötarens arbete, exempelvis vid utevistelse, i kreativ lek eller i sagostunder. I arbetet ingår även att utveckla den pedagogiska verksamheten tillsammans med förskollärarna.

Utbildningen ger dig kunskaper om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter. Du får även lära dig hur man arbetar inom förskolan och andra pedagogiska verksamheter.

Lärlingsutbildning innebär att du gör större delen av din utbildning, minst 70 procent, på en arbetsplats. Utbildaren ansvarar för att ordna din APL-plats. Platsen kommer erbjudas inom ett område som du kan ta dig till med kollektivtrafiken.

Den teoretiska delen av utbildningen är på Komvux, Campus Risbergska, Hagagatan 53.

Studierna bedrivs på heltid och på dagtid. I utbildningen varvas teori och praktik, och studierna bedrivs både i grupp och enskilt. Det innebär att du förväntas följa arbetsplatsens arbetstider samt närvara vid teoretiska genomgångar och undervisning på skolan. I veckorna är 3 dagar förlagd på en arbetsplats och 2 dagar är förlagd på skolan. Den del av utbildningen som är på skolan gör du på Campus Risbergska, Hagagatan 53, Örebro. Du förväntas även studera hemma på kvällstid eller på helger.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

18 januari 2021–17 december 2021, totalt 48 utbildningsveckor.

För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.

Utbildningen följer Skolverkets bestämmelser om nationella yrkespaket. Ett yrkespaket består av en kombination av gymnasiala kurser som ska matcha de kompetenskrav som arbetsmarknaden ställer för att kunna anställa.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet för utbildningen

Du måste dessutom ha goda kunskaper i svenska (tal och skrift) och matematik som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå.
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Vi måste ha din ansökan senast den 28 oktober. Tänk på att det tar några dagar för posten att komma fram. Skicka därför ansökan i god tid.

Om du har skyddade personuppgifter

Om du vill ansöka och har skyddad identitet ska du kontakta studie- och yrkesvägledare Kerstin Bergh, kerstin.bergh@orebro.se eller Annika Arnesson Gyld, annika.arnesson.gyld@orebro.se.

Så fungerar antagning

Alla som söker till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. En behörig sökande som har svag ställning på arbets­mark­naden och kort tidigare utbildning har företräde till utbildningen.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför varje utbildningsstart är det ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Vid avhopp i början av utbildningen kan du som är reserv få en plats. I så fall kontaktar vi dig.

Registerutdrag

Om du blir antagen till utbildningen ska du visa ett utdrag om dig från polisens belastningsregister. Det gör du vid kursstart. Alla som ska arbeta eller verka inom verksamheter som regleras av skollagen behöver visa upp ett utdrag, enligt lag. Du kan läsa mer om det på polisen.se.

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Kontakta Reidun Tollvik, lärare
reidun.tollvik@orebro.se