Barnskötare – lärlingsutbildning

Utbildningen ger dig kunskaper om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt om förskolans pedagogiska verksamheter. Efter utbildningen kan du arbeta som barnskötare i förskolan.

Ansökan öppen

Så här ansöker du. Sista dag då ansökan ska ha kommit till oss är onsdag 20 oktober. Sista dag att komplettera din inskickade ansökan är onsdagen den 27 oktober. För att veta om du är behörig till att söka utbildningen kan du läsa om behörighetskraven här.

Vad gör en barnskötare?

Barnskötaren arbetar med barn inom förskolan eller andra peda­go­giska verksamheter. Att delta i lekar och aktiviteter är en stor del av barnskötarens arbete, exempelvis vid utevistelse, i kreativ lek eller i sagostunder. I arbetet ingår även att utveckla den pedagogiska verksamheten tillsammans med förskollärarna.

Utbildningen ger dig kunskaper om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter. Du får även lära dig hur man arbetar inom förskolan och andra pedagogiska verksamheter.

Lärlingsutbildning innebär att du gör större delen av din utbildning, minst 70 procent, på en arbetsplats. Utbildaren ansvarar för att ordna din APL-plats. Platsen kommer erbjudas inom ett område som du kan ta dig till med kollektivtrafiken.

Den teoretiska delen av utbildningen är på Komvux, Campus Risbergska, Hagagatan 53.

Studierna bedrivs på heltid och på dagtid. I utbildningen varvas teori och praktik, och studierna bedrivs både i grupp och enskilt. Det innebär att du förväntas följa arbetsplatsens arbetstider samt närvara vid teoretiska genomgångar och undervisning på skolan. I veckorna är 3 dagar förlagd på en arbetsplats och 2 dagar är förlagd på skolan. Den del av utbildningen som är på skolan gör du på Campus Risbergska, Hagagatan 53, Örebro. Du förväntas även studera hemma på kvällstid eller på helger.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

24 januari 2022–16 december 2022, totalt 47 utbildningsveckor.

För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.

Utbildningen följer Skolverkets bestämmelser om nationella yrkespaket. Ett yrkespaket består av en kombination av gymnasiala kurser som ska matcha de kompetenskrav som arbetsmarknaden ställer för att kunna anställa.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.

Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.

Detta gäller inte elever som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Är du döv eller har en hörselnedsättning och vill läsa en av våra yrkesutbildningar?

Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Vi måste ha din ansökan senast onsdag 20 oktober. Sista dag att komplettera din inskickade ansökan är onsdagen den 27 oktober.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Kontakta Elin Tornecrantz, lärare
elin.tornecrantz@orebro.se