Personbilsmekaniker

Som personbilsmekaniker arbetar du med att demontera, rengöra, kontrollera, justera eller byta ut felaktiga eller utslitna delar i olika fordon. Utbild­ning­en ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna arbeta med reparationer på en fordons­verkstad.

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen

När vi har klart med datum för nästa kursstart informerar vi här om när ansökan öppnar.

Som personbilsmekaniker har du kontakt med kunder och behöver därför ha känsla för service och kundvård, utöver dina tekniska kunskaper.

Yrket personbilsmekaniker har förändrats i takt med bilutvecklingen. En mekaniker ska ha motorkunskaper men behöver även kunskaper inom mekanik, elektronik och it, eftersom personbilarna har blivit mer tekniskt avancerade och numera består av ett antal datorer som måste fungera ihop.

För att öka dina möjligheter att få arbeta som personbilsmekaniker efter utbildningen, är det bra om du har körkort.

Som maskinmekaniker behöver du kunskap inom mekanik, elektronik och it. Du utför reparationer, service och felsökning på tunga fordon, som till exempel jordbruks­maskiner, skogs­maskiner och entreprenad­maskiner.

Utbildningen sker i samarbete med Tullängsgymnasiet i Örebro, och är i deras lokaler på Tullängsgatan 7.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier, du behöver därför ha tillgång till en bärbar dator.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

18 oktober 2021–30 september 2022, totalt 48 utbildningsveckor. Sommaruppehåll vecka 27–28.

Utbildningen startar under förutsättning att den beviljas ekonomiskt stöd och att det är tillräckligt många sökande.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen, som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Språktest

Yrkesutbildningarna bedrivs i ett högt tempo. Därför är det viktigt att du har goda kunskaper i svenska språket så att du kan hänga med i undervisningen och klara av utbildningen.

Du kommer därför att bli kallad till ett språktest efter att du ansökt.

Detta gäller inte elever som har något av följande:

• Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk från svensk grundskola (åk 9), eller
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Är du döv eller har en hörselnedsättning och vill läsa en av våra yrkesutbildningar?

Du som är döv eller har en hörselnedsättning kan också läsa våra yrkesutbildningar på gymnasienivå. Vill du veta mer kan du boka ett möte med vår lärare Thomas Söderkvist, thomas.soderkvist@orebro.se. Thomas kan hjälpa dig med information om hur och när du kan söka till den utbildning du är intresserad av.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Vi måste ha din ansökan senast onsdag 11 augusti.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 48 veckor
Poäng: 1600