Fordonsmekaniker

Som fordonsmekaniker arbetar du med att demontera, rengöra, kontrollera, justera eller byta ut felaktiga eller utslitna delar i olika fordon. Utbild­ning­en ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna arbeta med reparationer på en fordons­verkstad.

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen

När vi har klart med datum för nästa kursstart informerar vi här om när ansökan öppnar.

Som fordonsmekaniker har du kontakt med kunder och behöver därför ha känsla för service och kundvård, utöver dina tekniska kunskaper. Du väljer mellan två inriktningar. Båda förbereder dig för arbete inom yrkesområdet eller för fortsatta studier:

En bilskadereparatör behöver ha sinne för problemlösning och god kunskap inom bland annat mätning och svetsning. Detta för att man ska veta hur krock- och plåtskadade fordon repareras på bästa sätt. De nya fordonen får nya säkerhetsfunktioner och nya material, och det ställer särskilda kunskapskrav på en bilskadereparatör.

För en lastbilsmekaniker är reparationer, service och felsökning på tunga fordon vanliga arbetsuppgifter. Jobbet är varierande, allt ifrån att byta bultar till att fördjupa sig i olika programvaror och göra en digital felsökning. Eftersom moderna fordon består av ett antal ihopkopplade datorer krävs kunskap inom mekanik, elektronik och it.

Som maskinmekaniker behöver du kunskap inom mekanik, elektronik och it. Du utför reparationer, service och felsökning på tunga fordon, som till exempel jordbruks­maskiner, skogs­maskiner och entreprenad­maskiner.

Yrket personbilsmekaniker har förändrats i takt med bilutvecklingen. En mekaniker ska ha motorkunskaper men behöver även kunskaper inom mekanik, elektronik och it, eftersom personbilarna har blivit mer tekniskt avancerade och numera består av ett antal datorer som måste fungera ihop. Till höstens start är kurser och innehåll uppdaterade för att möta detta behov.

Utbildningen sker i samarbete med Tullängsgymnasiet i Örebro, och är i deras lokaler på Tullängsgatan 7.

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas indivi­du­ella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbild­ning­en.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

19 oktober 2020–15 oktober 2021, totalt 48 utbildningsveckor. Sommaruppehåll vecka 27–30.

Utbildningen startar under förutsättning att den beviljas ekonomiskt stöd och att det är tillräckligt många sökande.

Länkarna går till Skolverkets webbplats.

Gemensamma kurser för båda inriktningarna, 400 poäng

Kurser på respektive inriktning, 1 200 poäng

Behörighet för utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i matematik och svenska som motsvarar grundskolans årskurs 9. Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 ska du ha kunskaper motsvarande:

• matematik, delkurs 3 på grundläggande nivå
  • svenska/svenska som andraspråk, delkurs 4 på grundläggande nivå.

Här fyller du i en digital blankett för ansökan till Yrkesutbildning. (pdf, 172 kB) Spara ifylld blankett på din dator och bifoga den i ett mejl till vagledningscenter@orebro.se. Om du inte har möjlighet att mejla blanketten kontakta Vägledningscenter, så skickar vi blanketten med post till dig.

Tillsammans med din ansökan ska du bifoga en kopia på ditt grundskole- och/eller gymnasiebetyg.

Om du inte är folkbokförd i Örebro ska du lämna ansökningsblanketten till din hemkommun.

Vi måste ha din ansökan senast tisdag 25 augusti. Tänk på att det tar några dagar innan ansökan kommer fram, så skicka den i god tid innan sista ansökningsdatum.

Tänk på det här när du fyller i ansökningsblanketten

• Det är viktigt att du fyller i all information vid kryssrutorna i blanketten.
  • Var noga med att svara på alla frågor som gäller din nuvarande och/eller tidigare sysselsättning, och din studiebakgrund.
  • Glöm inte att fylla i vilken inriktning du söker.

Om du är osäker på hur blanketten ska fyllas i, kontakta studie- och yrkesvägledare på Vägledningscenter.

Om du har skyddade personuppgifter

Om du vill ansöka och har skyddad identitet ska du kontakta studie- och yrkesvägledare Kerstin Bergh, kerstin.bergh@orebro.se eller Annika Arnesson Gyld, annika.arnesson.gyld@orebro.se.

Så fungerar antagningen

Alla som söker till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför varje kurs är det ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier. Då ska du uppge studietid och omfatt­ning, det vill säga antal poäng.

Studietid: 48 veckor
Poäng: 1 600