Stödbiträde

Att arbeta som stödbiträde passar dig som vill arbeta med stöd och hjälp till människor i deras vardag. Du är intresserad av andra människor och vill lära dig mer om olikheter och hur du som personal behöver vara och göra för att det ska fungera för dem du finns till för.

Som stödbiträde har du olika arbetstider. Du arbetar dagtid, men även tidiga morgnar, sena kvällar samt att arbete under helger kan förekomma. Arbetet innebär också att stödja och ibland vara med vid fritidsaktiviteter. Du behöver därför vara aktiv: exempelvis kunna cykla, bada, vara ute i skogen, åka buss, promenera och ibland springa.

För att du ska kunna söka jobb som stödbiträde är det viktigt att kunna prata och förstå, läsa och skriva på svenska.

Denna utbildning kombinerar därför kurser i svenska med de praktiska och teoretiska kurser du behöver för att kunna arbeta som stödbiträde.

Ansökan öppen

Så här ansöker du. Sista dag då ansökan ska ha kommit till oss är onsdagen 11 augusti. För att veta om du är behörig till att söka utbildningen kan du läsa om behörighetskraven här.

Välkommen på informationsträff måndag 28 juni kl. 10 eller kl. 14.

Välj ett tillfälle att anmäla dig till.
På informationsträffen får du veta mer om utbildningen och kan ställa frågor.

Plats: sal EF34, Campus Risbergska, Hagagatan 53

Begränsat antal platser med anledning av rådande coronapandemi.

För att motverka smittspridning av coronaviruset har vi ett begränsat antal platser på informationsträffen. Vi tar emot max 17 personer.

Anmäl dig till margaretha.eriksson@orebro.se.
Skriv vilken tid du anmäler dig till, kl. 10 eller kl. 14. Du får ett bekräftelsemejl när vi har bokat in dig.

Under utbildningen att får du lära dig om olika diagnoser, socialt arbete, psykiatri och omvårdnad. Du kommer också att få lära dig mer om hur du ska arbeta med dokumentation, skapa bildscheman, sociala berättelser och lågaffektivt bemötande.

Lektionerna i svenska hålls av en utbildad och erfaren svenskalärare. De praktiska och teoretiska kurserna som är specifika för yrket stödbiträde bedrivs av lärare med erfarenhet av yrket.

Utbildningen sker i samarbete med Förvaltningen för sociala insatser – funktionsstöd.

Utbildningen är på Komvux, Campus Risbergska.

En del av utbildningen gör du på en arbetsplats med handledare, i så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Vi strävar efter att anpassa utbildningen utifrån deltagarnas individuella behov, önskemål och förutsättningar. Samtidigt förutsätter vi att du själv tar ett stort eget ansvar för att nå målen med utbildningen.

Datorn är ett nödvändigt hjälpmedel i dina studier. Du behöver därför ha tillgång till en dator.

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur.

20 september 2021 – 17 juni 2022, totalt 39 utbildningsveckor.

För att utbildningen ska starta behöver det vara tillräckligt många sökande. Utbildningen måste även få ekonomiskt stöd från staten.

Kurser som ingår, 800 poäng

Läs mer om kurserna på Skolverkets hemsida.

Poäng

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2

Grundläggande vård och omsorg

Orienteringskurs arbetsliv och arbetsmarknad

200 p

Orienteringskurs yrkessvenska

Psykiatri 1

Social omsorg

Behörighet till utbildningen

Du måste dessutom ha kunskaper i svenska för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du ska ha kunskaper motsvarande:

• svenska/svenska som andraspråk, delkurs 2 på grundläggande nivå.

Du ansöker till utbildningen på webben. Ansök här och få mer information.

Vi måste ha din ansökan senast onsdagen den 11 augusti. Tänk på att det tar några dagar innan ansökan kommer fram för dig som inte är folkbokförd i Örebro kommun. Skicka därför ansökan i god tid innan sista ansökningsdatum.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. Urvalet görs enligt förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning. Du kan läsa om hur urvalet går till här.

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart kallas du till ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Studietid: 39 veckor
Poäng: 800

Generella frågor om utbildningen och hur du ansöker

Kontakta Margaretha Eriksson, lärare